FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brod "Hope" privezan u zatvorenom dijelu luke Gdynia

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski brod "Hope", koji su učetvrtak u Poljskoj zaustavili aktivisti organizacije za zaštituokoliša Greenpeace, u petak se nalazi na vezu u luci Gdynia i trebaobi početi iskrcavati robu, objavilo je u petak Ministarstvo vanjskihposlova i europskih integracija.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski brod "Hope", koji su u četvrtak u Poljskoj zaustavili aktivisti organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace, u petak se nalazi na vezu u luci Gdynia i trebao bi početi iskrcavati robu, objavilo je u petak Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

"Brod 'Hope' privezan je u zatvorenom dijelu luke Gdynia i trebao bi u petak poslijepodne početi iskrcavati robu što će trajati više dana", kazala je za Hinu glasnogovornica MVPEI-a Ivana Crnić.

Aktivisti organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace u četvrtak su ispred poljske luke Gdynia zaustavili hrvatski brod "Hope", u vlasništvu splitskog Jadroplova s dvadesetak hrvatskih članova posade. Prema neslužbenim podacima brod je prevozio genetski modificiranu soju.

Brod "Hope" plovi pod hrvatskom zastavom, ali je iznajmljen korejskoj tvrtki koja ga je dala u podnajam švicarskoj podružnici multinacionalnog koncerna koji se bavi proizvodnjom i distribucijom hrane i poljoprivrednih proizvoda.

Greenpeace je akciju prekinuo u četvrtak navečer zbog lošeg vremena. Ta je organizacija na svojim internetskim stranicama objavila da brod "Hope" iz Argentine prevozi 25.000 tona genetski modificiranog sojina sjemena opasnog za zdravlje i zatražio da ga brod vrati u Argentinu.

Oko 40 aktivista iz desetak zemalja sudjelovalo je u akciji u kojoj su gumenim čamcima doplovili do broda, popeli se na njega i istaknuli Greenpeaceovu zastavu, prenosi ta organizacija.

Akcija je, kako navodi Greenpeace, bila usmjerena protiv uzgoja genetski modificiranih organizama u Argentini gdje takve plantaže uzrokuju propadanje šuma, zagađenje i neplodnost tla zbog velike količine otrovnih herbicida.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙