FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH: Rezultati kampanje protiv rada na crno

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Tijekom ovogodišnje kampanje protivrada na crno, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podnio jeukupno 350 prijava na temelju kojih je Državni inspektorat podnio 82prekršajne prijave protiv poslodavaca uhvaćenih u kršenju zakona,rečeno je na današnjem predstavljanju rezultata kampanje SSSH-a.
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Tijekom ovogodišnje kampanje protiv rada na crno, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) podnio je ukupno 350 prijava na temelju kojih je Državni inspektorat podnio 82 prekršajne prijave protiv poslodavaca uhvaćenih u kršenju zakona, rečeno je na današnjem predstavljanju rezultata kampanje SSSH-a.

Kampanja je počela za Praznik rada, 1. svibnja, kada su radnici pozvani da na besplatni telefon 0800 200 004 prijavljuju poslodavce koji ih zapošljavaju na crno, ne isplaćuju im plaće ili im dio isplaćuju "na ruke", ne plaćaju prekovremeno, traže da rade duže od propisanog radnog vremena itd.

SSSH je u tom razdoblju zabilježio 1.710 slučajeva neprijavljenog rada, 942 neisplate plaće, 1.388 neplaćanja prekovremenog, 703 dužeg radnog vremena itd.

Neisplate plaća i neplaćanja prekovremenog najviše je bilo u trgovini, a dužeg radnog vremena u graditeljstvu.

Gubici države zbog rada na crno su golemi, upozoreno je, jer samo za 1.710 neprijavljenih radnika godišnje se na porezu, prirezu i doprinosima izgubi više od 55 milijuna kuna.

SSSH je pokrenuo novi projekt kojim se želi rad na crno sprečavati uz pomoć lokalnog socijalnog partnerstva, a prvi konkretan potez je potpisivanje sporazuma "Kutina - grad bez rada na crno".

Predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović istaknula je da se time želi stvoriti mreža gradova i općina koje se bore protiv rada na crno.

Sporazumom se grad te poduzeća i ustanove u njegovu vlasništvu obvezuju da neće zapošljavati radnike na crno i da poslove javne nabave neće povjeravati poslodavcima koji zapošljavaju na crno.

Uspješnom provedbom projekta osigurat će se porezni prihodi namijenjeni investicijama u gospodarstvo, provedba uravnotežene socijalne politike i pristup tržišnoj utakmici svima pod jednakim uvjetima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙