FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor na kraju ovotjednog zasjedanja donio niz zakona

ZAGREB,(H) - Hrvatski sabor večeras je na kraju ovotjednog zasjedanjaprihvatio niz zakonskih tekstova.
ZAGREB,(H) - Hrvatski sabor večeras je na kraju ovotjednog zasjedanja prihvatio niz zakonskih tekstova.

Prihvaćen je, među ostalim, Zakon o Agenciji za nadzor financijskih usluga, koji objedinjuje nadzor nebankarskog sektora - vrijednosnica, mirovinskih fondova i osiguranja te poslovanja zagrebačke i varaždinske burze.

Sabor je donio i novi Zakon o deviznom poslovanju, kojim je sustav sprječavanja pranja novca proširen i na mjenjačnice.

Većina zastupnika prihvatila je i novi Zakon o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište, na temelju kojega će se, nakon uvođenja markica za brašno, donijeti pravilnik s normama utroška brašna za određene pekarske proizvode.

Ratificiran je Ugovor o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt financiranja reforme hrvatskog sustava socijalne skrbi. Projekt socijalne reforme ukupno je vrijedan 45,6 milijuna eura - zajam Banke iznosi 31 milijun, švedska Agencija za međunarodni razvoj sufinancirat će projekt s 1,6 milijuna eura, dok se hrvatska Vlada obvezuje u idućih pet godina osigurati 14 milijuna eura.

Sabor je donio i novi Zakon o državnim potporama, kojim je sustav državnih potpora usuglašen s onim u EU.

Prihvaćen je i novi Zakon o šumama, po kojem će se Hrvatske šume preustrojiti iz javnog poduzeća u trgovačko društvo, koje će morati poslovati na tržišnim načelima i postati konkurentno na domaćem i stranom tržištu.

Zastupnici su prihvatili i nove zakone o lovstvu, o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, te o šumskom reprodukcijskom materijalu.

Izmjenama Zakona o plaćama ovlaštenih državnih revizora, državnim su revizorima plaće u prosjeku povećane za 20 posto.

Zastupnici su jednoglasno prihvatili odluku da se 2006. proglasi Godinom Nikole Tesle.

Glasovanje o izmjenama Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima odgođeno je kako bi Vlada dobila dodatno vrijeme za usuglašavanje amandmana.

Saborsko glasovanje o novom zakonu o sudovima te o izmjenama Zakona o Državnom sudbenom vijeću (DSV) također je odgođeno za idući tjedan, zbog nezadovoljstva zastupnika nacionalnih manjina činjenicom da je Vlada odbila amandman o proporcionalnoj zastupljenosti manjina među sucima.

Taj je amandman predložio Odbor za ljudska i prava nacionalnih manjina, pozivajući se na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Vlada ga je, međutim, odbacila, a državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Snježana Bagić pojasnila je da bi se takvo rješenje kosilo s međunarodnim obvezama Hrvatske, koja je dužna raspisivati javne natječaje bez pitanja o nacionalnoj pripadnosti kandidata za sudačku dužnost.

"Kad nekoga nećemo zaposliti, onda dobro znamo što je po nacionalnosti, ali to ne znamo kad treba primijeniti Ustavni zakon", uzvratio joj je SDSS-ovac Milorad Pupovac.

Vladu je pozvao da "otkloni poteškoće zbog kojih se ljudi ne žele izražavati kao pripadnici nacionalne manjine, umjesto da govori kako je Zakon nemoguće primijeniti".

Na Vladino odbijanje amandmana reagirao je i predsjednik Odbora za prava nacionalnih manjina Furio Radin, ističući kako je Ustavni zakon iznad tehničkih pitanja.

Predsjednik Sabora Vladimir Šeks odgodio je glasovanje o tim prijedlozima, dok se Vlada dodatno ne očituje o zahtjevu manjinskih zastupnika.

Sabor sutra neće zasjedati, zbog obilježavanja 14. obljetnice stradanja Vukovara, pa će 17. sjednicu nastaviti u utorak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙