FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor sutra nastavlja raspravu o novom zakonu o sudovima

ZAGREB,15. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatski sabor sutra će 17. sjednicunastaviti pojedinačnom raspravom o prijedlogu novoga Zakona osudovima, o kojemu bi svoj stav trebalo izreći desetak zastupnika.
ZAGREB,15. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatski sabor sutra će 17. sjednicu nastaviti pojedinačnom raspravom o prijedlogu novoga Zakona o sudovima, o kojemu bi svoj stav trebalo izreći desetak zastupnika.

Vlada novim zakonom, među ostalim, predlaže osnivanje pravosudne inspekcije koja bi trebala nadzirati sudsku i pravosudnu upravu te osiguravati neometan rad sudova.

Svi suci, po predloženom, moraju podastrijeti podatke o svojoj imovini, morali bi se stalno profesionalno educirati, a njihov bi se rad ocjenjivao tajnim glasovanjem na matičnom sudu.

U cilju otvaranja sudova prema javnosti predlaže se ustrojavanje glasnogovornika na sudovima, otvara se mogućnost osnivanja posebnih, specijaliziranih sudova za određena područja, dok se zabranjuje svaki pokušaj utjecaja na sudske odluke.

Uveo bi se institut prava na suđenje u razumnom roku na način da bi se građani, nezadovoljni dugotrajnošću sudskog postupka, mogli žaliti neposredno višem sudu, sve do Vrhovnog suda, koji bi tada požurivao postupak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙