FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drobnjak: pristupanje EU je hrvatski strateški cilj

ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Pristupanje Europskoj uniji (EU)hrvatski je strateški cilj, a smisao pregovora je cjelovita i punatransformacija društva, prava metamorfoza, istaknuo je glavnipregovarač za pregovore o pristupanju s EU Vladimir Drobnjak napredavanju u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) o konkretnom značenjupregovora za Hrvatsku.
ZAGREB, 19. listopada 2005. (Hina) - Pristupanje Europskoj uniji (EU) hrvatski je strateški cilj, a smisao pregovora je cjelovita i puna transformacija društva, prava metamorfoza, istaknuo je glavni pregovarač za pregovore o pristupanju s EU Vladimir Drobnjak na predavanju u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) o konkretnom značenju pregovora za Hrvatsku.

Ulazak u EU značit će veću kvalitetu života, više prilike za ulaganja, otvaranje novih radnih mjesta i samim time snažnije gospodarstvo. Hrvatska će ulaskom u EU ući u sustav kolektivnog mira i sigurnosti i sudjelovati u donošenju svih bitnih odluka, rekao je Drobnjak.

Pregovori započinju tzv. screeningom, odnosnom analitičkim ispitivanjem hrvatskog zakonodavstva u odnosu na pravnu stečevinu EU, a prvo na red, već sutra, dolazi područje znanosti i istraživanja.

Tijekom ove godine biti će obrađeno 7 poglavlja, a čitav screening, 35 poglavlja, trebao bi biti dovršen za godinu dana, odnosno rujna 2006. godine, kazao je Drobnjak.

U konačnici, odgovor hoće li Hrvatska ući u EU dat će građani na referendumu.

Drobnjak je rekao i kako 55 tvrtki ima svoje predstavnike u radnim skupinama za pregovore, a upoznao je obrtnike i sa sredstvima iz predpristupnih fondova koja su na rapolaganju. Riječ o pola milijarde eura u tim predpristupnim fondovima, koja se mogu koristiti do kraja 2006.

Otvaranje ureda HOK-a u Bruxellesu Drobnjak je nazvao pravom investicijom za promicanje interesa obrtnika ali i Hrvatske.

Predsjednik HOK-a Stjepan Šafran istaknuo je kako hrvatski obrtnici, njih 106.000, moraju biti svjesni da je Hrvatskoj mjesto u EU. Prilagodba europskim propisima veliki je zadatak, a znanje i edukacija nužni su za borbu u tržišnoj utakmici koja predstoji.

Prihavaćanje novih tehnologija i znanja te okrupnjavanje obrtnika nužni su za opstanak i jačanje konkurentnosti hrvatskih obrtnika, zaključio je Šafran.

Drobnjak je obrtnicima poručio kako trebaju voditi računa da je konkurentnost dvosmjerna, odnosno da trebaju voditi računa o svojoj konkurentnosti u EU, ali i o konkurentnosti europskih proizvoda na našem tržištu.

Što se tiče politike državnih potpora, ona će ulaskom Hrvatske u EU postati više reformski usmjerena, odnosno, poticat će se reforme unapređenja nekog sektora.

Vrlo brzo, kazao je Drobnjak, pojavit će se internet stranica pregovaračkog tima na kojoj će svi, tako i obrtnici moći dobiti sve informacije koje ih budu zanimale.

(Hina) xtp ydb

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙