FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U petak počinje forum APEC-a

ZAGREB/PUSAN, 17. studenog 2005. (Hina) - Čelnici forumaAzijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) okupit će se u petak uPusanu, u Južnoj Koreji, u ozračju koje nalaže žurno pokretanjepregovora o svjetskoj trgovini, blokiranih od 2003. godine.
ZAGREB/PUSAN, 17. studenog 2005. (Hina) - Čelnici foruma Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) okupit će se u petak u Pusanu, u Južnoj Koreji, u ozračju koje nalaže žurno pokretanje pregovora o svjetskoj trgovini, blokiranih od 2003. godine.

Spas pregovora započetih 2001. godine u Dohi, Kataru, i uvelike blokiranih od 2003., u središtu je dnevnog reda predstavnika 21 zemlje članice APEC-a, koje predstavljaju 40 posto svjetskog stanovništva i polovicu svjetskog gospodarstva. U članstvu APEC-a je i šest zemalja iz Skupine Cairns (među kojima je i Australija) a koje zagovaraju ukidanje subvencija za poljoprivredu. No taj program ne nailazi na oduševljenje EU, štoviše, Bruxelles smatra da je već učinio dosta ustupaka na tom području.

S obzirom da se članice APEC-a nisu mogle složiti oko zajedničke izjave po tom pitanju, konačno je u srijedu usuglašen tekst koji ne spominje direktno EU već ističe potrebu za napretkom na području poljoprivrede. Tekst će čelnicima biti ponuđen na potpisivanje u subotu.

"Ako ne učinimo nikakav napredak na tom području postoji bojazan da pregovori u cijelosti propadnu", naglašava se u tekstu APEC-a koji poziva "sve ostale članice WTO-a, posebice one koje čine veći dio svjetske trgovine, da, u cilju uspjeha pregovora, do sastanka u Hong Kongu iskažu neophodnu fleksibilnost".

Summit APEC-a održava se mjesec dana uoči sastanka Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Hong Kongu.

Južnokorejski summit APEC-a, na kojem će se pojaviti i američki predsjednik George W. Bush, kineski predsjednik Hu Jintao i japanski premijer Junichiro Koizumi, privući će, kako se procjenjuje, oko 100.000 antiglobalista. Da Južna Koreja toliki broj prosvjednika smatra prijetnjom za sigurnost dokaz je i angažiranje 37.000 pripadnika snaga reda. Osim toga, summit će se održati u ultra modernom zdanju "Nurimaru" koje može izdržati i terorističke napade i prirodne katastrofe.

"Zgrada je otporna na potrese, bombe pa čak i tsunami", kazao je dužnosnik koji je želi ostati anoniman.

"Nirimaru" je smješten na otočiću nasuprot luke. Izgradnja tog centra povodom summita APEC-a, koji će sveukupno trajati najviše dva sata, koštala je 19 milijuna dolara. Cijelo područje je pod strogim nadzorom, a u krugu od sedam kilometara nije dozvoljen nikakav pomorski ili zračni promet

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙