FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekuje se oštra izjava APEC-a u vezi globalnih trgovinskih pregovora

BUSAN, 14. studenog 2005. (Hina/AP) - Očekuje se da čelnicigospodarstava Azijsko pacifičke gospodarske organizacije (APEC), kojauključuju i SAD, Kinu te Japan, potpišu oštru izjavu s ciljem vraćanjaživota u globalne trgovinske pregovore koji su posrnuli uglavnom zbogprotivljenja Europske unije da smanji poljoprivredne subvencije,kazali su dužnosnici.
BUSAN, 14. studenog 2005. (Hina/AP) - Očekuje se da čelnici gospodarstava Azijsko pacifičke gospodarske organizacije (APEC), koja uključuju i SAD, Kinu te Japan, potpišu oštru izjavu s ciljem vraćanja života u globalne trgovinske pregovore koji su posrnuli uglavnom zbog protivljenja Europske unije da smanji poljoprivredne subvencije, kazali su dužnosnici.

Dužnosnici tih država u ponedjeljak su usklađivali posebnu izjavu kojom žele podržati tekuću rundu pregovora u sklopu Svjetske trgovinske organizacije (WTO) koju će razmotriti predsjednici, premijeri i ostali čelnici na godišnjem sastanku na vrhu APEC-a kasni ovoga tjedna.

Trgovinska runda pregovora započeta prije četiri godine u Dohi posustala je zbog razlika oko ukidanja carina i zaštita poljoprivrednih tržišta, posebno u Europi, ali i zbog drugih razloga. Dužnosnici su zabrinuti da bi svjetski trgovinski pregovori mogli doživjeti kolaps ako se ne postigne napredak na sastanku WTO-a u Hong Kongu.

"Važno je odaslati im snažnu političku poruku. Trenutna situacija zastoja ne bi se smjela tolerirati", rekao je Kim-Jong-hoon, veleposlanik Južne Koreje u APEC-u, ujedno i predsjedatelj sastanka na vrhu.

Očekuje se također da čelnici APEC-a potpišu i dokument koji će uključiti prijedlog borbe protiv korupcije i terorizma, suradnju na suzbijanju ptičje gripe te korake za napredovanje prema cilju te skupine da do 2020. utemelji slobodnu trgovinsku zonu.

APEC, s 21 državom članicom, među ostalima su jugoistočne azijske zemlje, zatim Kanada i Australija te neke latinsko američke države, odnosno zemlje pacifičkog područja, obuhvaća više od trećine ukupne svjetske populacije, oko 60 posto svjetskog gospodarstva te gotovo polovinu svjetske trgovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙