FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Halilović doputovao u Sarajevo i izjavio da je pobijedila pravda

SARAJEVO,16. studenog(Hina) - Umirovljeni general Armije BiH SeferHalilović kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju(ICTY) oslobodio optužbi za ratni zločin doputovao je u srijedunavečer iz Den Haaga u Sarajevo izjavivši tom prigodom kako je nasuđenju pobijedila pravda.
SARAJEVO,16. studenog(Hina) - Umirovljeni general Armije BiH Sefer Halilović kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio optužbi za ratni zločin doputovao je u srijedu navečer iz Den Haaga u Sarajevo izjavivši tom prigodom kako je na suđenju pobijedila pravda.

"Pobijedila je pravda i borba za multietničku BiH", kazao je kratko Halilović u sarajevskoj zračnoj luci gdje ga je dočekalo oko tisuću pristaša.

Halilović je kazao kako se "osjeća izvanredno" te se zahvalio svima koji su bili uz njega nakon podizanja haške optužnice.

Halilovićev sin Samir tijekom dana je izjavio kako će prava satisfakcija za njegova oca uslijediti tek kada budu osuđeni oni koji su doista počinili zločine nad Hrvatima u Grabovici i Uzdolu.

On je kazao kako je svima bilo jasno da Sefer Halilović u vrijeme kada su počinjeni ti zločini nije imao stvarni nadzor nad postrojbama Armije BiH jer je u Hercegovinu upućen nakon što ga je s čelnog mjesta u Armiji BiH smijenio Alija Izetbegović postavivši Rasima Delića za zapovjednika vojske.

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) u srijedu je izreklo oslobađajuću presudu bivšem načelniku štaba Vrhovne komande Armije BiH, generalu Seferu Haliloviću, utvrdivši kako nije odgovoran za ubojstva hrvatskih civila koja su pripadnici Armije BiH počinili u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol u rujnu 1993. godine, tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH.

"Tužiteljstvo nije izvan razumne sumnje dokazalo da je Halilović 'de jure' i 'de facto' zapovijedao operacijom Armije BiH Neretva '93, niti da je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama Armije BiH koje su počinile zločine u Grabovici i Uzdolu. Stoga vijeće zaključuje da Halilović nije odgovoran za ubojstva počinjene u Grabovici i Uzdolu. Vijeće donosi odluku da optuženi Sefer Halilović nije kriv i stoga se oslobađa optužbe za ubojstvo kao kršenje ratnog prva i običaja", pročitao je predsjedavajući sudac Liu Daqun u obrazloženju presude.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano kako je u selu Grabovica kod Jablanice 8. i 9. rujna 1993. ubijeno 13 hrvatskih civila, a u selu Uzdol kod Prozora 29 hrvatskih civila i jedan zarobljeni pripadnik HVO-a, te da su jedinice koje u počinile ubojstva efektivno nadzirali njihovi zapovjednici Zulfikar Ališpago i Enver Buza, te kao zapovjednik glavnog stožera Armije BiH general Rasim Delić, dok je Halilović kao vođa inspekcijskog tima u operaciji Neretva 93. samo provodio koordinaciju po uputstvima Delića.

Tužiteljstvo ICTY-a prošlog je tjedna podnijelo prijedlog kojim se postojeća optužnica protiv generala Delića proširuje na zločine u Grabovici i Uzdolu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙