FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 16. studenoga

ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zasrijedu, 16. studenoga.
ZAGREB, 15. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za srijedu, 16. studenoga.

TUNIS - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu će održati govor na UN-ovu Summitu o informacijskom društvu (WSIS) koji se od 16. do 18. studenoga održava u Tunisu i dodijeliti nagradu pobjedniku međunarodnoga natjecanja u sklopu Summita. Mesić će biti prvi govornik, a dodijelit će i jednu od nagrada laureatima međunarodnog natjecanja na kojem je Hrvatska dobila nagradu za projekte o Kopačkom ritu te o fauni. Hrvatski predsjednik će, kako se očekuje, govoriti o mogućnostima informatičkog društva i opasnostima s kojima se čovječanstvo suočava zbog izloženosti velikom broju informacija i dostupnosti informacija o svima. Na summitu u Tunisu očekuje se dolazak velikog broja šefova država.

DEN HAAG - Nastavak suđenja "vukovarskoj trojci" oficira JNA, Veseslinu Šljivančaninu, Mili Mrkšiću i Tomislavu Radiću, pred Haškim sudom (ICTY).

DEN HAAG - Haški sud trebao bi izreći presudu umirovljenom generalu Armije BiH Seferu Haliloviću, optuženom za ratne zločine nad hrvatskim civilima u hercegovačkim selima Grabovici i Uzdolu, u rujnu 1993. Halilovića (53) se tereti po zapovjednoj odgovornosti u jednoj točki za ubojstvo kao kršenje ratnog prava i običaja, zbog ubojstva 33 Hrvata u Grabovici, kod Jablanice, 8. i 9. rujna 1993., i ubojstva 29 Hrvata u selu Uzdol, kod Prozora, 12. rujna 1993. tijekom hrvatsko-bošnjačkog sukoba u BiH. Tužiteljstvo je za Halilovića tražilo kaznu od 10 godina zatvora, a obrana oslobađajuću presudu. Nakon dovršetka suđenja Halilović je pušten na slobodu do izricanja presude.

BEOGRAD - Pred specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu nastavlja se suđenje optuženima za ratne zločine počinjene na Ovčari.

TOKIO - Američki predsjednik George W. Bush u utorak je posjetom Japanu započeo turneju po Aziji koja će ga odvesti u Južnu Koreju, Kinu i Mongoliju. Očekuje se da će u srijedu u Kyotu s japanskim premijerom Junichirom Koizumijem razgovarati o ekonomskim i sigurnosnim pitanjima.

STRASBOURG - Susret afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija s visokim predstavnikom EU za vanjsku politiku i sigurnost Javierom Solanom, europskom povjerenicom za vanjsku politiku Benitom Ferrero-Waldner i britanskim ministrom vanjskih poslova Jackom Strawom.

NETANYA - Počinje dvodnevna konferencija kojom će se obilježiti desetogodišnjica ubojstva izraelskog premijera Yitzhaka Rabina. Na njoj će sudjelovati i palestinski predsjednik Mahmud Abas.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Nenad Zlatović

Prije podne: Srđan Baković

Poslije podne: Darko Vlahović

Večer: Domagoj Janković

Tel: 00 385 1 4808 645

Fax: 00 385 1 4808 822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙