FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 16. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG/ZAGREB - Optužba na suđenju bivšem načelniku štaba Vrhovne komande Armije BiH generalu Seferu Haliloviću nije uspjela dokazati njegovu odgovornost za ubojstva hrvatskih civila koje je Armija BiH počinila u hercegovačkim selima Grabovica i Uzdol u rujnu 1993., te mu je Haški sud (ICTY) u srijedu izrekao oslobađajuću presudu. Halilović je oslobođen je tužitelj nije dokazao izvan razumne sumnje da je 'de jure' i 'de facto' zapovijedao operacijom Armije BiH Neretva '93., niti da je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine iz optužnice, te nije odgovoran za ubojstva počinjena u Grabovici i Uzdolu. Vijeće je utvrdilo da je Halilović svojim zapovjedima provodio uputstva zapovjednika glavnog stožera ABiH, generala Rasima Delića.

BEOGRAD - U beogradskom Tužiteljstvu za ratne zločine u srijedu je počelo ispitivanje sedmero svjedoka ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. i 1992. godine kojem prisustvuje i županijski državni odvjetnik iz Osijeka, izjavio je u srijedu Bruno Vekarić, glasnogovornik Tužiteljstva. Ispitivanje tih svjedoka trajat će tri dana, rekao je Vekarić na konferenciji za novinare. Vekarić nije mogao precizirati je li riječ o svjedocima čije je ispitivanje zatražilo Županijsko odvjetništvo iz Osijeka, ili o svjedocima koji su se sami javili Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu, kako bi iznijeli svoja saznanja o zločinima.

WASHINGTON - Pentagon je u srijedu priznao da je koristio zapaljivo streljivo s bijelom fosforom 2004. godine u ofenzivi protiv pobunjenika u iračkom gradu Falluji, no tvrdi da se radi o legalnom vojnom sredstvu. Glasnogovornik Pentagona, pukovnik Barry Venable, rekao je da američka vojska nije koristila to visoko zapaljivo oružje protiv civila, opovrgavajući tako tvrdnje iz izvješća talijanske državne televizije, emitiranog ovog mjeseca, u kojem se kaže da je bijeli fosfor korišten protiv muškaraca, žena i djece u Falluji koji su u potpunosti spaljeni.

PEKING - Kina je u srijedu izvijestila o smrtnim slučajevima od ptičje gripe u provincijama Hunan i istočnom Anhuiju, a riječ je o prvim smrtima u Kini od te zarazne bolesti ptica koja se može prenijeti i na ljude, izvijestila je agencija Xinhua. Potvrđeno je da je u Anhuiju od ptičje gripe umrla jedna osoba, a sumnja se da je u Hunanu umrla još jedna osoba od zaraze smrtonosnim sojem virusa H5N1. Jedna osoba za koju je potvrđeno da ima ptičju gripu se oporavila, izvijestila je agencija. Agencija Xinhua navodi da je žrtva ptičje gripe u Anhuiju 24 godine stara žena koja je oboljela 1. studenog i da je umrla 10 studenog. Žena je bila u dodiru s mrtvim kokošima i guskama na svojoj farmi.

SARAJEVO - Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) izrazila je u srijedu iznenađenje i razočaranje činjenicom da je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izrekao oslobađajuću presudu bivšem načelniku Glavnog stožera Armije BiH Seferu Haliloviću. HDZ BiH ističe u priopćenju da je posebice razočaran činjenicom da zločini nad Hrvatima u BiH nemaju isti tretman u Haškom tribunalu kao drugi ali i time što je u procesu koji je vođen protiv Halilovića spominjan umanjeni broj ubijenih hrvatskih civila i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

MOSTAR - Udruge proistekle iz Hrvatskog vijeća obrane (HVO) izrazile su nezadovoljstvo zbog oslobađajuće presude bivšem zapovjedniku Armije BiH generalu Seferu Haliloviću koju mu je izrekao Haški sud. Kako stoji u zajedničkom priopćenju Udruga u srijedu, presudom generalu Haliloviću "razbijene su sve iluzije o pravdi i pravednosti Haškog suda" koji je još jednom pokazao "svoju neprincipijelnost i nejednak odnos prema optuženicima iz različitih naroda".

DEN HAAG/ZAGREB - Žalbeno vijeće Haškog suda potvrdilo je odluku da se postupak protiv bosanskog Srbina Gojka Jankovića prepusti pravosuđu Bosne i Hercegovine, odbacivši Jankovićevih pet žalbenih osnova i djelimice prihvativši samo jednu vezanu uz međunarodni nadzor suđenja u Sarajevu, priopćio je u srijedu sud. Gojko Janković, ratni zamjenik zapovjednika srpske policije u Foči, optužen je za sustavno i rasprostranjeno silovanje zatočenih Bošnjakinja na području Foče 1992.

DEN HAAG/ZAGREB - Veteran američke diplomacije, veleposlanik Hebert Okun, u srijedu je na haškom suđenju "vukovarskoj trojci" časnika JNA svjedočio o tome kako je optuženi Veselin Šljivančanin 19. studenoga 1991. onemogućio izaslanika UN-a Cyrusa Vancea da posjeti vukovarsku bolnicu. Svjedok optužbe Okun, koji je 1991./92. bio zamjenik Cyrusa Vancea, osobnog izaslanika glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju, opisao je kako ih je prilikom posjeta Vukovaru major Šljivančanin "očiglednim lažima i prijetnjama" spriječio da posjete bolnicu u kojoj su stotine ranjenjika i civila čekale evakuaciju iz razorenog i okupiranog grada. Okun je ispričao kako je Vance više puta ponovio zahtjev da ode do bolnice, te je na kraju i krenuo na što je Šljivančanin podigao pušku i uperio je u njega, vičući na izaslanika UN-a.

BEOGRAD - Vijeće Specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu, u nastavku suđenja optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, u srijedu je odbacilo zahtjev obrane za izuzećem istražnog priznanja optuženog Jovice Perića, pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara, da je sudjelovao u ubojstvu zarobljenika na Ovčari. Optuženi Perić je pred istražnim sucem 18. travnja 2003. godine izjavio da je u noći od 20. na 21. studenoga 1991. godine na Grabovu kod Ovčare, u strahu za vlastiti život, pod prisilom ubio jednog hrvatskog zarobljenika.

DEN HAAG - Vlasti u Beogradu nisu u doticaju s optuženikom za ratne zločine Ratkom Mladićem, izjavio je ministar za ljudska prava i izbjeglice SCG Rasim Ljajić u srijedu u Den Haagu. "Nismo u doticaju s Ratkom Mladićem, jer bi to značilo da znamo gdje se nalazi", rekao je Ljajić, dodavši da će Mladić u Den Haag doći, ako se to dogodi, "zato što će biti uhapšen, a ne zato što će se predati". Ministar SCG u Den Haag je došao kako bi se sastao s glavnom tužiteljicom ICTY-a Carlom del Ponte i dogovorio prebacivanje Haškom sudu dokumenata povezanih s postupkom protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

TUNIS - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sastao se u srijedu na marginama summita o informacijskom društvu koji se održava u Tunisu s tadžikistanskim predsjednikom Imamom Alijem Rahmonovom na njegovu inicijativu. U prijateljskom razgovoru najviše je pozornosti poklonjeno mogućnostima uspostave i razvijanja gospodarskih odnosa dviju zemalja. Navodeći primjere europskih zemalja koje su već prisutne u Tadžikistanu, predsjednik Rahmonov je pozvao hrvatske gospodarstvenike da aktivno rade na izgradnji odnosa s njegovom zemljom osobito naglašavajući kako Hrvatska raspolaže tehnologijom koja je potrebna Tadžikistanu.

ZAGREB/TUNIS - Međunarodna zajednica postigla je u srijedu kompromis oko interneta prema kojem Sjedinjene Države zadržavaju pravo nadzora nad sustavom imenovanja domena na Internetu (DNS), javljaju izvjestitelji koji u glavnome gradu Tunisa prate Svjetski summit o informacijskom društvu (WSIS). Mediji javljaju i da summit u Tunisu protječe u znaku bojkota organizacija civilnog društva koje su u zadnji trenutak otkazale sudjelovanje prosvjedujući protiv odluke da domaćin skupa bude Tunis, država koja krši slobodu izražavanja i u kojoj medije kontrolira režim predsjednika Zeina al-Abedin ben Alija. Sjedinjene Države nastavit će nadzirati sustav imenovanja domena na internetu (DNS) čime je onemogućen pokušaj, napose Europske unije i još nekih zemalja, o međunarodnoj kontroli nad jednim od najvažnijih tehničkih aspekata interneta, javljaju agencije Reuters i France presse.

TUNIS - Dva hrvatska internetska projekta osvojila su nagrade na Svjetskom summitu UN-a o informatizacijskom društvu u srijedu u Tunisu, a jedna od osoba koje uručivala nagrade laureatima bio je i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. Akoš Papp, voditelj projekta Kopački-rit.com i Gorjan Agačević iz projekta Fauna.hr osvojili su nagrade u kategorijama e-obrazovanje i e-znanost. Inače, nagrade Svjetskog summita UN-a u e-sadržajima i kreativnosti dodjeljuju se u osam kategorija, a u svakoj se nagrađuje pet projekata. Hrvatska će od 2007. godine preuzeti organizaciju velikog žirija za dodjelu nagrada Svjetskog summita.

RIM - Talijanski je Senat u srijedu navečer većinom glasova vladajućeg desnog centra usvojio kontroverznu ustavnu reformu koje će omogućiti "federalizaciju" države. Za usvajanje ustavne reforme glasalo je 170 zastupnika, 132 su bila protiv i troje suzdržanih. Tim se reformama na talijanske regije u potpunosti prebacuju ovlasti na području zdravstva, školstva, regionalne i lokalne policije s time što vanjska politika, obrana i državna policija ostaju u nadležnosti države. Reformama su ujedno povećane ovlasti premijera, koji sada može imenovati i dijeliti otkaze ministrima umjesto šefa države, predsjednika Republike. Ustavne promjene će sada biti upućene na referendum, a kako im se oporbeni lijevi centar snažno protivi, očekuje se da će referendumska bitka biti oštra.

PRAG - Pakt o stabilnosti, međunarodna inicijativa uspostavljena kako bi se pomoglo u obnovi jugoistočne Europe nakon razarajućih ratova '90-ih godina, trebao bi postupno privoditi kraju svoje aktivnosti, i možda biti ukinut 2009. godine, rekao je u srijedu koordinator Pakta Erhard Busek. Busek je rekao da se stanje u regiji poboljšava s napredovanjem širenja Europske unije, ali da će mnoge od aktivnosti Pakta trebati prebaciti u novi okvir koji još treba definirati. Prema njegovim riječima, odluka o "izlaznoj strategiji" trebala bi biti usvojena na idućem sastanku Pakta o stabilnosti koji će se održati u Beogradu u svibnju iduće godine i na summitu EU-a mjesec dana kasnije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙