FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić u Tunisu: Treba spriječiti zloupotrebu informacija

TUNIS, 16. studenog 2005. (Hina) - Treba pomiriti slobodu informacije ipotrebu da se nad informacijama uvede neka vrsta nadzora, rekao jehrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu u Tunisu na summitu UN-ao informacijskom društvu.
TUNIS, 16. studenog 2005. (Hina) - Treba pomiriti slobodu informacije i potrebu da se nad informacijama uvede neka vrsta nadzora, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u srijedu u Tunisu na summitu UN-a o informacijskom društvu.

"Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da informatičko društvo krije u sebi potencijal da se od blagoslova pretvori u noćnu moru", rekao je Mesić.

Informacija postaje osnova vlasti, položaja i utjecaja, osnova ugrožavanja naše civilizacije, ali i njezine obrane, rekao je Mesić.

"Informacija, odnosno njezin maligni oblik dezinformacija, postaje moćno oružje u borbi protiv političkih protivnika, konkurenata na gospodarskome planu ali ne i istomišljenika", rekao je.

Prema Mesićevim riječima svaka država ima pravo i dužnost braniti sebe i svoje građane od opasnosti globalnoga terorizma.

"No nijedna država nema pravo pod plaštem te obrane dovoditi u pitanje osnovna prava i slobode imanentne demokratskom društvu u kojem živimo odnosno kojem težimo", rekao je hrvatski predsjednik.

Trodnevni summit o informacijskom društvu druga je faza summita održanog u Ženevi prije dvije godine. Okupio je oko 50 čelnika država ili vlada i više od 11 tisuća dužnosnika, stručnjaka informacijske tehnologije i poslovnih direktora iz bogatih i siromašnih zemalja kako bi dovršili dvogodišnju Inicijativu UN-a za povećanje pristupa modernim telekomunikacijama i internetu u zemljama u razvoju.

Neposredno prije početka summita zemlje sudionice pristale su da SAD zadrže nadzor nad pitanjem dodjeljivanja internetskih adresa i domena.

Svakodnevno upravljanje internetom ostaje u rukama kalifornijske Internetske korporacije za dodjeljivanje imena i brojeva (Internet Corporation Cor Assigned Names and Numbers - Icann) koja odgovara američkoj vladi.

Prema dogovoru bit će zauzvrat osnovan međunarodni forum koji će raspravljati o pitanjima interneta ali njegove odluke neće imati obvezujuću snagu.

U svojem uvodnom govoru glavni tajnik UN-a Kofi Annan rekao je da je zadaća sudionika sada prijeći s riječi na djela.

"Prepreke su više političke nego financijske", rekao je Annan i dodao kako se cijena spajanja na internet računala iz mobilnih telefona može smanjiti, a "mostovi prema boljem životu morali bi biti univerzalno dostupni, smognemo li volje za to".

Neslaganje oko pitanja tko kontrolira internet bilo je zaprijetilo summitu jer su zemlje poput Kine i Irana tražile da se time bavi međunarodno tijelo pod UN-ovim pokroviteljstvom, a SAD je to odbijao uz tvrdnje da će se tako usporiti tehnološki napredak i pojačati cenzura interneta u nedemokratskim režimima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙