FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: tri regionalne stranke potpisale međustranački sporazum

ZAGREB,16. studenoga 2005.(Hina) - Predsjednici Slavonsko-baranjskehrvatske stranke (SBHS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) iMeđimurskog demokratskog saveza (MDS), koji su prošlog tjedna osnovalisaborski klub, danas su u Hrvatskom saboru potpisali međustranačkisporazum.
ZAGREB,16. studenoga 2005.(Hina) - Predsjednici Slavonsko-baranjske hrvatske stranke (SBHS), Primorsko-goranskog saveza (PGS) i Međimurskog demokratskog saveza (MDS), koji su prošlog tjedna osnovali saborski klub, danas su u Hrvatskom saboru potpisali međustranački sporazum.

Tri regionalne stranke, stoji u Sporazumu, namjeravaju potaknuti rješavanje velikog, a od mnogih političkih snaga zanemarenog problema ravnomjernog razvoja i decentralizacije države.

Decentralizaciju, dekoncentraciju tj. izmještanje ministarstava i Vladinih službi iz Zagreba, te regionalizaciju, stranke označavaju svojim primarnim ciljem.

Priču o regijama treba legitimno otvoriti, kaže predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš koji drži da će u Hrvatskoj biti šest do osam regija, te da će biti različite veličine tj. asimetrične.

Stranke najavljuju da će posebno skrbiti o izradi zajedničkog predizbornog programa za iduće parlamentrane izbore.

Ivaniš ističe kako je vrijeme da Hrvatska dobije trajni izborni zakon, te najavljuje prijedlog po kojemu bi Sabor imao 120 zastupnika od kojih bi se polovica birala s listi, a polovica iz izbornih jedinica, dok bi se predstavnici nacionalnih manjina birali u posebnim jedinicama, ne s listi stranaka.

Predsjednik MDS-a Željko Pavlic najavio je inicijativu za učenje "lokalnih narječja" u školama.

S tim bi se startalo već od prvog razreda osnovne škole, a narječje bi se učilo kroz osnovnu i srednju školu, kaže Pavlic koji drži da će inicijativa u Međimurju zaživjeti od slijedeće školske godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙