FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sj.Koreja na pregovorima o nuklearnom oružju 8. studenoga

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Sjeverna Koreja sudjelovat će ušesterostranim pregovorima o njezinu nuklearnom programu koji ćepočeti 8. studenoga u Pekingu, potvrdila je u utorak južnokorejskavlada nakon što je dan ranije pristanak obznanio i dužnosnik susjedneSjeverne Koreje.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Sjeverna Koreja sudjelovat će u šesterostranim pregovorima o njezinu nuklearnom programu koji će početi 8. studenoga u Pekingu, potvrdila je u utorak južnokorejska vlada nakon što je dan ranije pristanak obznanio i dužnosnik susjedne Sjeverne Koreje.

U ponedjeljak je sjevernokorejska izvještajna agencija Korean Central News Agency prenijela izjavu glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova svoje zemlje da je stajalište Pjongjang "nepromijenjeno da kroz dijalog Korejski poluotok treba lišiti nuklearnog oružja" te da će sudjelovati u pregovorima kojima datum treba odrediti.

A pomoćnik ministra vanjskih poslova Južne Koreje u utorak je iznio i datum 8. studenoga te otkrio više o sadržaju pregovora, prenijela je njemačka agencija dpa.

"Zadnji put razgovarali smo više o načelima i zajedničkim ciljevima koje dijelimo. Ovog ćemo puta održati sadržanije razgovore što će zahtijevati strpljenja i vremena, jer ćemo pokušati donijeti neku vrst konkretnih akcijskih planova", rekao je Song Min-Soon.

Šest zemalja (Sjedinjene Države, dvije Koreje, Kina, Japan i Rusija) koje sudjeluju u pregovorima suglasile su se 19. rujna u zajedničkoj izjavi i odredile da će se ponovno sastati u studenome, podsjetila je francuska agencija AFP.

U zajedničkoj izjavi Pjongjang se obvezao odustati od svog vojnog nuklearnog programa i pristupiti Sporazumu o nuklearnom neširenju (TNP) u zamjenu za mogućnost korištenja nuklearne energije u civilne svrhe i za dobivanje gospodarske pomoći i jamstava sigurnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙