FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD predlaže Izraelu otvaranje granica u Gazi

JERUZALEM, 15. studenog 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Državepredstavile su Izraelu svoje prijedloge o otvaranju granica u pojasuGaze, a posebno na terminalu u Rafahu što bi omogućilo ulaz s togpodručja u Egipat, izvijestio je u utorak izraelski državni radio.
JERUZALEM, 15. studenog 2005. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države predstavile su Izraelu svoje prijedloge o otvaranju granica u pojasu Gaze, a posebno na terminalu u Rafahu što bi omogućilo ulaz s tog područja u Egipat, izvijestio je u utorak izraelski državni radio.

Dokument je predstavila američka državna tajnica Condoleezza Rice koja je u ponedjeljak odgodila putovanje na daleki Istok nadajući se da će postići izraelsko-palestinski dogovor koji će omogućiti otvaranje pojasa Gaze.

Condoleezza Rice sastala se u utorak ujutro s izraelskim ministrom obrane Shaulom Mofazom s kojim je razgovarala o pitanju Gaze.

Radio je prenio da američki dokument predlaže mjere nadzora terminala u Rafahu te organizaciju konvoja kamiona i autobusa između Gaze i Zapadne obale. Američki prijedlog ne predviđa izraelsku nazočnost na terminalu koji je zatvoren nakon izraelskoga povlačenja iz Gaze koje je završilo 12. rujna, nego zajednički izraelsko-palestinski video-nadzor uz europsko nadgledanje. Prijedlog predviđa i gradnju luke u Gazi te ponovno otvaranje međunarodne zračne luke u Gazi, u blizini Rafaha, koju je izraelska vojska uništila.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas u ponedjeljak je najavio brzi sporazum o tom pitanju, dok je izraelska strana rekla kako je u pregovorima ostvaren "velik napredak".

Condoleezza Rice trebala je otputovati u Sjevernu Koreju, ali je umjesto toga u ponedjeljak navečer nakon posjeta Jordanu otišla u Izrael.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙