FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush i Berlusconi potvrdili blisku suradnju

WASHINGTON,31. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush italijanski premijer Silvio Berlusconi izrazili su u ponedjeljak uWashingtonu zadovoljstvo suradnjom Sjedinjenih Država i Italije ujačanju mira i demokracije u svijetu, a Bush je ujedno zahvalioBerlusconiju na angažmanu njegove zemlje u Iraku i Afganistanu.
WASHINGTON,31. listopada(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush i talijanski premijer Silvio Berlusconi izrazili su u ponedjeljak u Washingtonu zadovoljstvo suradnjom Sjedinjenih Država i Italije u jačanju mira i demokracije u svijetu, a Bush je ujedno zahvalio Berlusconiju na angažmanu njegove zemlje u Iraku i Afganistanu.

"Odnosi između Italije i Sjedinjenih Država su snažni. Moja zemlja u Italiji ima jakog partnera u izgradnji mira", rekao je Bush novinarima nakon susreta s Berlusconijem u Bijeloj kući.

Očekivalo se da će dvojica državnika posebice razgovarati o talijanskim planovima o povlačenju snaga iz Iraka, ali o toj temi, ako je i bila na dnevnom redu, nisu govorili novinarima.

Bush je izrazio zahvalnost Berlusconiju "na predanosti iskazanoj za slobodu naroda Afganistana i Iraka".

Talijanski premijer je iskazao ponos što zajedno s "američkim saveznikom" sudjeluje u širenju granica demokracije i slobode u svijetu". Predsjednika Busha nazvao je "delekovidnim" političarem koji će svojim demokratskim djelima ući u povijest.

Italija nije sudjelovala u napadu na Irak, ali je nakon toga tamo poslala oko 3.000 vojnika da pomognu u održavanju sigurnosti i obnovi zemlje.

Berlusconi je početkom ove godine najavio da će Italija postupno povući svoje snage iz Iraka vjerojatno u prvoj polovici 2006.

Berlusconi je u jednom intervjuu uoči posjeta Washingtonu izjavio da je pokušao odgovoriti Busha od napada na Irak, rekavši kako nikad nije bio uvjeren da je rat najbolji način da se nekoj zemlji donese demokracija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙