FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska: Milijun ljudi protiv obrazovne reforme

MADRID, 12. studenog 2005. (Hina/AFP) - Nekoliko stotina tisućaŠpanjolaca - odnosno čak milijun prema nacionalnoj televiziji (TVE) -prosvjedovalo je u subotu u Madridu, u nazočnosti svećenika i čelnikadesne oporbe, protiv nacrta reforme obrazovanja kojim se predviđa danastava vjeronauka postane fakultativna.
MADRID, 12. studenog 2005. (Hina/AFP) - Nekoliko stotina tisuća Španjolaca - odnosno čak milijun prema nacionalnoj televiziji (TVE) - prosvjedovalo je u subotu u Madridu, u nazočnosti svećenika i čelnika desne oporbe, protiv nacrta reforme obrazovanja kojim se predviđa da nastava vjeronauka postane fakultativna.

Katoličke udruge roditelja, koje su sazvale prosvjed, zatražile su da socijalistička vlada premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera povuče taj zakon.

Osporavani nacrt zakona, o kojem bi parlament uskoro trebao raspravljati, ukida reformu bivše vlade premijera Jose Marie Aznara koja je podučavanje katoličke vjere svrstala u obavezan predmet koji se uzimao u obzir pri prijelazu u viši razred ili upisu na sveučilište.

Taj je zakon zamrznut već pri samom dolasku Zapatera na vlast u ožujku 2004. godine. Njegova reforma predviđa da "katoličko obrazovanje bude obavezno ponuđeno u obrazovnim ustanovama, ali će biti dobrovoljno za učenike".

Učenici će tako moći birati između vjeronauka i novog predmeta - "sata ideologije".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙