FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SSSH će inicirati novu mirovinsku reformu

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske(SSSH) inicirat će novu reformu mirovinskog sustava, najavila je usrijedu predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović.
ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) inicirat će novu reformu mirovinskog sustava, najavila je u srijedu predsjednica SSSH-a Vesna Dejanović.

SSSH traži reformu mirovinskog sustava zbog nepravdi koje je donijela prethodna reforma, posebice velikih razlika između zastupničkih i radničkih mirovina, te sve veće razlike u iznosima mirovina po starom i novom zakonu, rekla je Dejanović.

SSSH traži izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, po kojemu oni odlaze u tzv. povlaštenu mirovinu. Sa svojom će inicijativom upoznati sve političke stranke te pokrenuti potpisivanje peticije u cijeloj Hrvatskoj.

Uvjeti i osnovica za zastupničku mirovinu toliko odskaču da je to neprihvatljivo i nepravedno, ocijenila je Dejanović na konferenciji za novinare te pozvala zastupnike da podrže zakonski prijedlog HNS-a o ukidanju zastupničkih mirovina.

Zastupnici mogu u mirovinu ići 10 godina ranije, za to im je dovoljno pola zastupničkog mandata, a iznos mirovine im se obračunava prema zadnjoj plaći, pa je prosječna zastupnička mirovina na kraju prošle godine iznosila 8.585 kuna.

Radnici pak moraju raditi puni radni staž, za izračun mirovine trenutno im se uzima 28 godina staža, pa je prosječna radnička mirovina na kraju 2004. iznosila 1.824 kune.

Povlaštenu mirovinu prima 173.000 umirovljenika, među kojima 336 dužnosnika Vlade i Sabora. Dejanović ističe kako su u razdoblju od listopada 2003. do srpnja ove godine njihove mirovine prosječno porasle 1.000 kuna (sa 7.760 kuna na 8.585), a radničke deset puta manje (sa 1.724 na 1.824 kune).

"Tisuću kuna, koliki je bio porast zastupničkih mirovina, prima 730.000 umirovljenika", kaže Dejanović.

SSSH traži izjednačavanje zastupničkih i radničkih mirovinskih prava i povratak zastupnika nakon saborskog mandata među radno aktivno stanovništvo.

Na konferenciji je također upozoreno da je novi Zakon o mirovinskom osiguranju stvorio nedopustive razlike između ljudi koji su u mirovinu otišli do 1998. i onih koji odlaze po novom Zakonu po kojem su mirovine i do 50 posto niže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙