FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Makedonija zaslužuje pozitivno mišljenje

SKOPLJE, 10. studenog 2005. (Hina) - Uspješnom provedbom Ohridskogugovora i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju RepublikaMakedonija zaslužila je pozitivno mišljenje Europske komisije o molbiza članstvo u Europsku uniju i preporuku za dobivanje statusakandidata, priopćio je u četvrtak u Skoplju povjerenik Europske unijeza proširenje Olli Rhen i dodao da će početak pregovora biti naknadnoutvrđen.
SKOPLJE, 10. studenog 2005. (Hina) - Uspješnom provedbom Ohridskog ugovora i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Republika Makedonija zaslužila je pozitivno mišljenje Europske komisije o molbi za članstvo u Europsku uniju i preporuku za dobivanje statusa kandidata, priopćio je u četvrtak u Skoplju povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rhen i dodao da će početak pregovora biti naknadno utvrđen.

Na izvanrednoj sjednici makedonske vlade a potom i na konferenciji za novinstvo Olli Rhen je izjavio da je pozitivno mišljenje Europske komisije o tome da Makedonija dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji rezultat uspješne provedbe Ohridskog ugovora. Taj je ugovor, kako je rekao, znatno pridonio jačanju stabilnosti zemlje i multietničkog života, te provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Početak pregovora za članstvo ovisit će o stupnju reformi koje Makedonija treba provesti što će se redovito analizirati, rekao je Rehn i dodao da su glavne zadaće provedba pravednih izbora prema europskim standardima, cjelovita reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, reforma javne uprave i tijela gonjenja.

Posebna zadaća su gospodarske reforme i zakonodavstvo usklađeno s europskim, kako bi se privukle domaće i strane investicije radi poticanja gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta, naglasio je Rhen.

Olli Rhen je govorio i u Sobranju Makedonije gdje se opširnije osvrnuo na ključne točke reformi koje Makedonija treba provesti i među ostalim naglasio da će sljedeći izbori biti glavni test za priključenje Makedonije Europskoj uniji.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Republika Makedonija potpisala je u travnju 2001. godine, a aplikaciju za članstvo je podnijela u veljači 2004. godine.

Iako datum dobivanja statusa kandidata i početka pregovora nije određen, prema izjavi premijera Vlade Bučkovskog, dobivanje statusa kandidata očekuje se idućeg mjeseca, a početak pregovora potkraj iduće godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙