FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BERLIN: Predstavljen program nove vlade

BERLIN: Predstavljen program nove vladeBERLIN, 12. studenog 2005. (Hina) - Saniranje državnog proračuna ismanjenje nezaposlenosti glavne su zadaće nove demokršćansko -socijaldemokratske koalicijske vlade, priopćeno je prilikompredstavljanja vladina programa u subotu u Berlinu.
BERLIN, 12. studenog 2005. (Hina) - Saniranje državnog proračuna i smanjenje nezaposlenosti glavne su zadaće nove demokršćansko - socijaldemokratske koalicijske vlade, priopćeno je prilikom predstavljanja vladina programa u subotu u Berlinu.

"Njemačka se u sljedećih deset godina mora vratiti među prve tri zemlje u Europi", rekla je prilikom predstavljanja programa buduća kancelarka i predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel. Ona je naglasila da proces konsolidiranja državnih financija i oporavak gospodarstva neće ići na uštrb socijalne države.

"Naš je cilj zaustavljanje silaznog trenda i oporavak gospodarstva uz istodobno poštivanje socijalnih vrijednosti", zaključila je Merkel.

Predsjednik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Franz Muentefering izrazio je zadovoljstvo postignutim sporazumom.

"Ugovor je plod zajedničkih napora i njegov sadržaj ćemo zajednički i ostvariti", izjavio je Muentefering. Budući vicekancelar i ministar rada Muentefering ustvrdio je da je novonastala, tzv. velika koalicija "brak iz razuma a ne iz ljubavi", te odbacio neke tvrdnje da će SPD biti samo manji partner u vladi.

"Ovo je koalicija ravnopravnih partnera", zaključio je Muentefering.

Predsjednik Kršćansko socijalne unije (CSU) Edmund Stoiber izjavio je da je koalicijski ugovor "izvrsna podloga" za postizanje veće stabilnosti u Njemačkoj.

Budući predsjednik SPD-a Matthias Platzek izrazio je optimizam glede budućeg rada vlade. "Moramo početi njegovati kulturu zajedništva", zaključio je Platzek.

Koalicijski ugovor, pod nazivom "Hrabro i ljudski - Zajedno za Njemačku", sadrži mjere kojima nova vlada namjerava do 2007. zatvoriti rupu u proračunu u visini od 35 milijardi eura čime bi Njemačka nakon četiri godine ponovno ispunila Maastrichtske kriterije o unutarnjem zaduženju.

Za tu svrhu je odlučeno podizanje opće stope poreza na dodanu vrijednost sa sadašnjih 16 na 19 posto. Stopa poreza na dodanu vrijednost na robu za svakodnevnu uporabu, poput živežnih namirnica, ostala bi 7 posto.

Uvodi se i tzv. porez na bogate, koji bi iznosio dodatnih 3 posto na porez na dohodak i to za osobe koje zarađuju više od 250.000 eura godišnje. Promatrači procjenjuju da je uvođenje tog poreza ustupak lijevom krilu SPD-a koje je bilo protiv povećanja poreza na dodanu vrijednost.

Koalicijski ugovor također sadrži i ukidanje mnogih poreznih povlastica poput subvencioniranja troškova za odlazak na radno mjesto. Nova vlada također unosi promjene u zakon o zaštiti od otkaza tako da će probni rok unutar kojeg novi zaposlenik može dobiti otkaz biti produljen sa šest mjeseci na dvije godine. Vlada očekuje da će ta mjera pospješiti smanjenje nezaposlenosti.

Isto tako će i starosna dob za odlazak u mirovinu postupno biti povećana s dosadašnjih 65 na 67 godina starosti.

Parlamentarna oporba žestoko je kritizirala koalicijski ugovor nove vlade. Predsjednik Liberalno demokratske stranke (FDP) Guido Westerwelle ustvrdio je da je velika koalicija "velika greška" koja će Nijemce skupo stajati.

Predsjednik novoosnovane Lijeve stranke Lothar Bisky zaključio je da su nove mjere "pogubne" za građane s manjim prihodima te za "gospodarstvo u cjelini".

Nezadovoljstvo novim mjerama štednje a posebice podizanjem poreza na dodanu vrijednost izrazili su kako sindikati tako i predstavnici gospodarstvenika.

Koalicijski ugovor trebao bi stupiti na snagu nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma 18. ovog mjeseca. Ugovor prije toga treba međutim biti prihvaćen i od stranačkih baza na kongresima koji će se održati početkom sljedećeg tjedna.

Angela Merkel trebala bi 22. studenoga biti izabrana za novu kancelarku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙