FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M. Veselica zatražio potporu Hrvatskome društvu političkih zatvorenika - žrtava komunizma

ZAGREB, 12. studenoga 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga društvapolitičkih zatvorenika - žrtava komunizma (HDPZ-ŽK) Marko Veselicadanas je s godišnje izvještajne skupštine društva poslao pismo-apelpredsjedniku Vlade Ivi Sanaderu i zagrebačkome gradonačelniku MilanuBandiću s prijedlogom da politički javno, administrativno ifinancijski podupru rad te nevladine udruge.
ZAGREB, 12. studenoga 2005. (Hina) - Predsjednik Hrvatskoga društva političkih zatvorenika - žrtava komunizma (HDPZ-ŽK) Marko Veselica danas je s godišnje izvještajne skupštine društva poslao pismo-apel predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu i zagrebačkome gradonačelniku Milanu Bandiću s prijedlogom da politički javno, administrativno i financijski podupru rad te nevladine udruge.

U pismu se ističe da je, prema dosad istraženim podatcima, za slobodnu, samostalnu i demokratsku Republiku Hrvatsku zbog političkih razloga kazneno gonjeno i na različite načine šikanirano i mučeno oko 100.000 Hrvata i Hrvatica, s vrlo svestranim i konkretnim posljedicama na njihov život i život njihove djece.

"Hrvatsko društvo političkih zatvorenika - žrtava komunizma želi da se istraže glavna i konkretna pitanja koja su proizašla iz tog progona", ističe u pismu Marko Veselica.

Također podsjeća da ta udruga, osim nešto malo u prvih nekoliko godina, već četiri godine nije dobila nikakvu financijsku potporu i isključivo se financira donacijom časnih i poštenih sponzora te privatnim prihodima vodećih dužnosnika Društva. Pritom napominje kako "nisu dopustili da ih sponzoriraju upitne udruge, institucije i korporacije stranih zemalja".

"Mi smo potpuno nezavisni i odgovorni i želimo sve učiniti da branimo ljudska i građanska prava svih stanovnika Hrvatske, ali i da se suprotstavljamo svim onim međunarodnim čimbenicima, ustanovama i osobama, te nekim prepoznatljivim snagama u zemlji koje na različite načine žele dovesti u pitanje identitet, slobodu, nezavisnost i budućnost Republike Hrvatske", navodi u pismu premijeru Sanaderu i zagrebačkome gradonačelniku Bandiću predsjednik Hrvatskoga društva političkih zatvorenika - žrtava komunizma Marko Veselica.

Na skupštinu društva Marko Veslica govorio je i o problemu vezanom uz "nestanak" Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Istaknuo je kako je u komunističkom razdoblju Jugoslavije za ideju nezavisne Hrvatske robijalo od 100.000 do 150.000 Hrvata s područja bivše Jugoslavije.

Većina bivših zatvorenika je umrla, a Društvo danas ima oko šest tisuća članova, rekao je njegov dopredsjednik Đuro Perica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙