FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uz Svjetski dan šećerne bolesti - u Hrvatskoj 135.000 oboljelih

ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) -
ZAGREB, 11. studenog 2005. (Hina) -

U Hrvatskoj je registrirano 135.000 oboljelih od šećerne bolesti ili dijabetesa, no pretpostavlja se da još toliki broj oboljelih nije svjestan toga zbog podmuklog i polaganog načina na koji se bolest javlja, istaknuo je ravnatelj Sveučilišne klinike za dijabetes i bolesti metabolizma "Vuk Vrhovec" Željko Metelko na današnjem okruglom stolu u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenog.

Skup je organizirao Zbor novinara koji prate zdravstvo i medicinu Hrvatskog novinarskog društva.

Za šećernu bolest karakteristično je povišenje glukoze u krvi, a najčešće se pojavljuje u dva oblika.

Tzv. tip 1 (5-10 posto slučajeva) nastaje naglo i odmah se dijagnosticira zbog brzog gubitka tjelesne težine pa je bolesnik doživotno na inzulinskoj terapiji.

Tip 2 šećerne bolesti, koji je najčešći u populaciji, otkriva se pak 7 do 10 godina nakon početka, nadovezuje se na porast tjelesne težine i ne stvara vidljive znakove.

Stručnjaci ističu da dijabetes zauzima peto mjesto na ljestvici smrtnosti pa je za uspješno liječenje vrlo važno poznavati sve karakteristike bolesti koja se s vremenom pojačava.

Po riječima voditeljice Centra za dijabetes u Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice Vanje Zjačić Rotkvić, kod dijabetičara tipa 2 posebno su važni pravilna prehrana, tjelovježba i samokontrola bolesti jer to može omogućiti pacijentu da kroz život prolazi bez kroničnih komplikacije koje nastaju s razvojem bolesti.

Kada je riječ o kvaliteti terapije - tabletama i inzulinskim pripravcima - stručnjaci ističu da je hrvatskim pacijentima dostupna sva najmodernija farmakologija.

Šećerna je bolest veliki javnozdravstveni problem, jer 90 posto oboljelih ima prekomjernu tjelesnu težinu, pa bi njezinom redukcijom oboljeli mogli riješiti dobar dio komplikacija, među kojima su najčešće sljepoća, amputacije ekstremiteta, trajna dijaliza, ateroskleroza itd., istaknuo je Nikica Car, voditelj Kliničkog odjela za dijabetes Klinike "Vuk Vrhovec".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙