FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 26. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30sati.
ZAGREB, 26. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BRUXELLES - Hrvatska je u srijedu ujutro u Bruxellesu započela postupak screeninga, analitičkog pregleda usklađenost hrvatskog zakonodavstva s europskim, za poglavlje obrazovanja i kulture. Na prvom uvodnom sastanku, predstavnici Europske komisije objasnit će hrvatskim i turskim pregovaračima europsko zakonodavstvo na tom području. Obrazovanje i osposobljavanje, kao i kultura, u nadležnosti su nacionalnih država. Europska unija nema zajedničku obrazovnu politiku, a njezina se uloga svodi na to da stvori sustav suradnje između država članica. Prema načelu supsidijarnosti, svaka članica zadržava punu odgovornost za sadržaj i organizaciju svoga obrazovnog sustava. Hrvatski pregovarač za poglavlja znanost i istraživanje je dr. Pero Lučin, a radnu skupinu za obrazovanje i kulturu predvodi dr. Peter Turčinović.

SARAJEVO - Bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić uskoro će se pred hrvatskim pravosuđem suočiti s novim optužbama za zloporabe povezane s poslovanjem "Hercegovačke banke", a najavio je kanadski tužitelj John McNair, koji je na čelu posebnog odjela Tužiteljstva Bosne i Hercegovine za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. U izjavi koju u srijedu prenosi sarajevski "Dnevni avaz", McNair je pojasnio kako takva informacija dolazi nakon susreta državnog tužitelja BiH Marinka Jurčevića i glavnog državnog odvjetnika Hrvatske Mladena Bajića, prošloga tjedna u Mostaru. McNair je rekao kako očekuje da bi se pod optužbom mogli naći i neki bivši suradnici nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH, poput Ljube Ćesića Rojsa. Također je potvrdio kako BiH neće odustati od kaznenog progona Jelavića i nastojanja da se osigura da on kaznu služi u zemlji u kojoj je i osuđen.

PEKING - U stampedu u kineskoj osnovnoj školi poginulo je desetoro djece, a paniku je uzrokovao nestanak struje, prema najnovijim podacima koje su u srijedu objavili državni mediji. Nesreća se dogodila u utorak na kraju večernje nastave u školi smještenoj u provinciji Sichuan, na zapadu Kine. Svjetla su se odjednom ugasila i djeca su se uspaničila, objavio je Kineski narodni radio. Lokalne novine prenose da je jedno dijete uzviknulo "Dolazi duh!" nakon čega su djeca u panici potrčala i popadala niz stube. Kineska novinska agencija Xinhua objavila je da je ozlijeđeno 45 djece.

SARAJEVO - Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za dva tjedna održat će izvanredno zasjedanje kako bi raspravljao o najavljenoj prodaji poduzeća Energopetrol hrvatsko-mađarskom naftnom konzorciju INA-MOL, prenose u srijedu sarajevski mediji. Zahtjev za sazivanje izvanredne sjednice Zastupničkog doma podnijeli su oporbene stranke Socijaldemokratska partija i Bosanska stranka, a predsjedatelj doma Muhamed Ibrahimović najavio je kako su ispunjeni uvjeti za održavanje takve sjednice. Klub SDP-a najavio je kako će tražiti poništenje odluke o privatizaciji Energopetrola te donošenje mjera za sanaciju te tvrtke.

RIM - Talijanski ministar vanjskih poslova i čelnik Nacionalnog saveza Gianfranco Fini izjavio je da bi i on mogao zatražiti premijersku dužnost poslije izbora 2006., ako na njima dobije više glasova od sadašnjeg premijera Silvija Berlusconija, pišu u srijedu svi talijanski dnevni listovi. "Berlusconi je uputio izazov, a ja ga prihvaćam isto kao što je to učinio Pierferdinando Casini (predsjednik Zastupničkog doma)", rekao je Gianfranco Fini. "Budem li ja dobio najviše glasova, zatražit ću da budem premijer", dodao je. S izmijenjenim izbornim zakonom, u sklopu kojega je ovih dana Parlament usvojio proporcionalni izborni sustav, sve stranke desnog centra formirati će vlastite liste s njihovim čelnicima.

BANGKOK - Dijabetes je veća zdravstvena prijetnja u Aziji od ptičje gripe, priopćila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). "Dijabetes je globalni tsunami, katastrofa, koji će postati zdravstvena kriza 21. stoljeća i mogao bi smanjiti očekivani životni vijek po prvi put u 200 godina", rekao je profesor Paul Zimmet, direktor Centra WHO-a za dijabetes. Prema novom izvješću WHO-a o prevenciji kroničnih bolesti, navodi se da kronične bolesti, kojima dominira dijabetes, prouzročuju dvostruko veći broj smrtnih slučajeva od zaraznih bolesti. WHO tvrdi da će, ako se ne poduzme hitna akcija, 388 milijuna ljudi u svijetu umrijeti od kroničnih bolesti kao što su dijabetes i srčana oboljenja u idućem desetljeću.

TOKIO - Japan i Sjedinjene Države dogovorili su se o premještanju zračne baze američkih marinaca na južnom japanskom otoku Okinawi, rekao je u srijedu dužnosnik američkog ministarstva obrane Richard Lawless. Spor oko zračne baze Futenma bio je glavna prepreka u razgovorima o novoj orijentaciji u sklopu globalnog plana Washingtona da svoju vojsku učini fleksibilnijom s ciljem uspostave tješnjih veza između američkih i japanskih snaga. "Američka strana, uzevši u obzir važnost japansko-američkog saveza ... prihvatila je posljednji prijedlog i plan japanskog ministarstva obrane za premještanje korpusa američkih marinaca", rekao je Lawless na konferenciji za novinare.

RIM - Tijekom noći s utorka na srijedu došlo je do novih iskrcavanja ilegalnih imigranata na otoke Siciliju i Lampedusu pa se, kako javljaju talijanski mediji, na plaže ta dva otoka ukupno iskrcalo 335 imigranata pristiglih raznim plovilima. Svi su smješteni u prihvatni centar koji inače može primiti samo 190 osoba. Posljednjih dana brojni političari, parlamentarci, obišli su taj centar kako bi utvrdili stanje u njemu, koje nije higijenski zadovoljavajuće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙