FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lj.Hofman: Talijani uče hrvatski kao srpskohrvatski jezik

ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Širenje i razvijanjetalijansko-hrvatskih gospodarskih odnosa potiče Talijane na učenjehrvatskoga jezika, a studenti ga mogu studirati na talijanskimsveučilištima, ali kao srpskohrvatski jezik, rekla je profesorica saSveučilišta u Udinama Ljerka Hofman, govoreći o hrvatskom jeziku utalijanskom okružju na danas započetom znanstvenom skupu "Hrvatskikao drugi i strani jezik".
ZAGREB, 14. listopada 2005. (Hina) - Širenje i razvijanje talijansko-hrvatskih gospodarskih odnosa potiče Talijane na učenje hrvatskoga jezika, a studenti ga mogu studirati na talijanskim sveučilištima, ali kao srpskohrvatski jezik, rekla je profesorica sa Sveučilišta u Udinama Ljerka Hofman, govoreći o hrvatskom jeziku u talijanskom okružju na danas započetom znanstvenom skupu "Hrvatski kao drugi i strani jezik".

Dvodnevni skup organizirao je Odjel za kulturu hrvatskog jezika Hrvatskoga filološkog društva.

O problemima hrvatskoga jezika u Gradišću govorila je profesorica s Odsjeka za slavistiku Sveučilišta u Beču Zorka Kinda-Berlakovich, a o položaju hrvatskoga jezika u Sloveniji Vesna Požgaj-Hadži.

U raspravi na prvom dijelu skupa profesori zagrebačkoga Filozofskog fakulteta Vlado Pandžić i Josip Silić ocijenili su kako Italija, za razliku od Francuske i većine drugih država, još ne priznaje hrvatski jezik.

"S punim pravom možemo reći da je u nas u puno boljem položaju i slovenski jezik od položaja hrvatskoga jezika u Sloveniji", istaknuo je prof. Pandžić.

Sudionici skupa složili su se da sutra, završnog dana skupa, sastave izjavu o položaju hrvatskoga jezika u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙