FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel povodom obljetnice Osima obnovio tezu o žrtvama Slovenaca

LJUBLJANA,10. studenoga(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel u četvrtak je znanstveni skup posvećen 30. obljetnicipotpisivanja Osimskih sporazuma između bivše SFRJ i Italije iskoristioza obnovu u Ljubljani često prisutne teze kako su dogovorom kojim jeutvrđena i definitivna granica tadašnje Jugoslavije s ItalijomSlovenci izgubili, a Hrvati dobili.
LJUBLJANA,10. studenoga(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u četvrtak je znanstveni skup posvećen 30. obljetnici potpisivanja Osimskih sporazuma između bivše SFRJ i Italije iskoristio za obnovu u Ljubljani često prisutne teze kako su dogovorom kojim je utvrđena i definitivna granica tadašnje Jugoslavije s Italijom Slovenci izgubili, a Hrvati dobili.

"Osimski sporazumi su od Slovenaca zahtijevali veliku žrtvu jer je hrvatsko stanovništvo s do tada spornog teritorija u cijelosti pripalo Hrvatskoj kao sastavnici jugoslavenske federacije, dok su Slovenci u Trstu, Goriziji i Udinama ostali u Italiji", rekao je Rupel u svom govoru na skupu u Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti posvećenom obljetnici talijansko-jugoslavenskog sporazuma potpisanog u Osimu prije 30. godina.

Slovenski ministar vanjskih poslova ocijenio je kako je u Jugoslaviji politika "bratstva i jedinstva" od Slovenaca, koji su tako ostali bez dijela svog etničkog teritorija, zahtijevala veliku žrtvu, ali da je to bio odraz realnosti vojnog stanja zatečenog nakon II. svjetskog rata.

Tezu o navodnom "moralnom dugu" Hrvatske prema današnjoj Sloveniji zbog razgraničenja Jugoslavije i Italije, pri kojemu je slovenska manjina ostala živjeti u Italiji, dok je Hrvatska homogenizirala svoj teritorij, često iznose slovenski političari s poantom kako bi današnja Hrvatska to Sloveniji trebala "kompenzirati" ustupcima na kopnu i osobito moru, no slovenski ministar vanjskih poslova to u ovoj prilici nije ponovio.

Slovenija je inače svoj državni teritorij u bivšoj SFRJ povećala za skoro jednu trećinu upravo na teritoriju koji je do kraja rata pripadao Italiji iako su na tom području živjeli Slovenci.

Talijani koji su živjeli na slovenskoj obali u Piranu, Izoli, Portorožu i Kopru uglavnom su iselili u nekoliko jugoslavensko-talijanskih poslijeratnih kriza oko Trsta, te zona A i B, a danas ih u Sloveniji živi nešto manje od tri tisuće.

Rupel je u svom izlaganju naglasio važnost Osimskih sporazuma koji su doneseni samo nekoliko mjeseci nakon helsinškog završnog dokumenta u kojemu je naglašena i nepromjenjivost granica u Europi. Osimo je donio i zatopljenje između dva suprotstavljena bloka, a danas su Osimski sporazumi jedna vrsta pravilnika o prijateljskim odnosima s Italijom, naglasio je među ostalim Rupel na znanstvenom skupu o obljetnici Osimskih sporazuma u Slovenskoj akademiji znanosti i umjetnosti (SAZU).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙