FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić i Drnovšek: Pitanje granice skinuti s dnevnog reda

MILJANA, 10. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski i slovenski predsjedniciStjepan Mesić i Janez Drnovšek u četvrtak su se na neformalnomsastanku u Miljani suglasili kako pitanje granice treba skinuti sdnevnog reda međusobnim dogovorom ili arbitražom.
MILJANA, 10. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski i slovenski predsjednici Stjepan Mesić i Janez Drnovšek u četvrtak su se na neformalnom sastanku u Miljani suglasili kako pitanje granice treba skinuti s dnevnog reda međusobnim dogovorom ili arbitražom.

Dvojica predsjednika to su rekla u izjavi za novinare nakon drugog neformalnog sastanka ove godine održanog u mjestu Miljana u općini Zagorska Sela u blizini hrvatsko-slovenske granice u području intenzivne prekogranične suradnje.

Najavili su da će međusobne sastanke održavati i nadalje jer pridonose smanjenju napetosti u odnosima između dviju država.

Predsjednik Mesić rekao je kako je s Drnovšekom razgovarao o mnoštvu pitanja, stanju u regiji, obljetnici Osimskih sporazuma, ali i otvorenim pitanjima.

"Namjerno nisam rekao da su to problemi nego otvorena pitanja koja su rješiva", kazao je Mesić.

Spor oko granice, prema riječima hrvatskog predsjednika, moguće je riješiti na nekoliko načina. Jedan je zamrzavanje sadašnjeg stanja, drugi je neko privremeno rješenje, a treći odlazak na Međunarodni sud u Haagu ako se dvije zemlje ne mogu međusobno dogovoriti.

"Smatram da bi se rješenje moglo naći kad bi stručnjaci s jedne i druge strane sjeli i, bez opterećenja politike, uz postojeće dokumente, identificirali graničnu crtu na kopnu, ako naša Vlada prihvati takav način rješavanja takvog pitanja", rekao je Mesić.

"Kad se identificira granica na kopnu, onda se, primjenom međunarodnih konvencija, matematičkom točnošću može utvrditi granica na moru", rekao je Mesić ponovivši kako bi to bilo najbolje rješenje.

No, ako to ne uspije, treba taj problem skinuti s dnevnog reda i prepustiti ga međunarodnom sudu ili arbitraži, ali se, napomenuo je hrvatski predsjednik, mora i u međuvremenu funkcionirati i međusobno se dogovarati do odluke Međunarodnog suda.

"Surađujemo dobro, a bilo bi dobro da se mediji više pozabave onim primjerima gdje je suradnja dobra i da nisu u prvom planu uvijek otvorena pitanja", kazao je Mesić.

Slovenski se predsjednik u potpunosti složio s tim stajalištem hrvatskog kolege, rekavši kako, osim otvorenih pitanja, postoje mnoge stvari koje su vrlo pozitivne.

Predsjednik Drnovšek ponovio je kako je njegovo stajalište oko pitanja granice uvijek bilo kako je najbolje rješenje bilateralni sporazum u neposrednim pregovorima Hrvatske i Slovenije i kako su se u tom smislu obje strane trudile deset godina, te čak postigle i sporazum (Račan - Drnovšek), koji, nažalost, na hrvatskoj strani poslije nije bio potvrđen.

"No, smatram, ako se obje strane, obje vlade usuglase da više nema mogućnosti za pregovore, tada se treba što prije odlučiti za Međunarodni sud i da to pitanje skinemo s dnevnog reda", kazao je Drnovšek. U tom slučaju granično pitanje više ne bi bilo smetnja u međusobnim odnosima, već bi se dvije države mogle posvetiti konstruktivnijim temama.

To pitanje se treba riješiti na jedan ili drugi način, rekao je Drnovšek, jer "njime ne želimo opterećivati Europu koja ima mnoštvo vlastitih problema".

"Mi ne želimo biti dio problema, već dio rješenja i pomagati EU u rješavanju nekih drugih pitanja s prostora jugoistočne Europe koja su mnogo složenija i teža", kazao je slovenski predsjednik.

Na novinarsko pitanje o tome je li moguća politička kriza unutar Slovenije zbog činjenice da se njegova stajališta razlikuju od stajališta premijera Janeza Janše i ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela, Drnovšek je odgovorio niječno.

"Oko tog pitanja neće biti nikakve krize na našoj strani. S vladom smo u stalnom dijalogu oko tih pitanja, a normalno je da katkad imamo različita stajališta oko pojedinih stvari", kazao je Drnovšek.

Slovenski predsjednik ponovio je kako njegova stajališta proizlaze iz gotovo 15-godišnjeg iskustva pregovaranja s Hrvatskom i traženja rješenja za pitanje granica.

Zato je, ponovio je, upitno može li se išta postići bilateralno, ako ne, rješenje je Međunarodni sud, čija će odluka obvezati obje strane.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙