FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek i Mesić u četvrtak razgovaraju o jačanju dobrosusjedstva

LJUBLJANA, 9. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatski i slovenski predsjedniciStjepan Mesić i Janez Drnovšek u četvrtak će održati neformalnisastanak na kojem bi trebali raspraviti o načinima rješavanjapreostalih otvorenih pitanja između dviju država.
LJUBLJANA, 9. studenoga 2005.(Hina) - Hrvatski i slovenski predsjednici Stjepan Mesić i Janez Drnovšek u četvrtak će održati neformalni sastanak na kojem bi trebali raspraviti o načinima rješavanja preostalih otvorenih pitanja između dviju država.

Sastanak, dogovoren tijekom listopadskog summita srednjoeuropskih država u Zagrebu, održat će se u restoranu "Miljana" u općini Zagorska sela, u području intenzivne pogranične i prekogranične suradnje i mjestu gdje funkcionira prva međudržavna slovensko-hrvatska turistička zona.

Prema programu, predsjednik Mesić najprije bi trebao imati kraći susret s predstavnicima lokalnih vlasti tog kraja, a potom bi se trebali održati tete-a-tete razgovori predsjednika Mesića i Drnovšeka. Predviđeno je da dvojica predsjednika nakon razgovora daju zajedničke izjave za novinare.

Dvojica predsjednika potom bi trebala prijeći na slovenski teritorij, gdje bi se u dvorcu Strmol u Rogatcu poslijepodne trebala sastati s predstavnicima hrvatskih i slovenskih općina.

Sutrašnji neformalni susret predsjednika Drnovšeka i Mesića u Zagorskim selima i Rogatcu drugi je takav susret uz granicu ove godine, nakon sastanka u Bizeljskom 24. ožujka. Tad je slovenski predsjednik rekao da se "susreće sa svojim prijateljem", kako bi u "posve neformalnom i relaksiranom dijalogu" raspravili o još otvorenim pitanjima između dviju država, kojima se obojica već dugo bave, poznaju njihovu povijest i pozadinu.

Prema pisanju slovenskih medija, u Ljubljani od susreta u četvrtak očekuju "nastavak pregovora za jačanje dobrosusjedstva, te svestrane suradnje i dijaloga". Razgovarat će se, navode slovenski izvori, o aktualnim europskim temama i drugim međunarodnim pitanjima.

Slovenski mediji u vezi sa susretom dvojice predsjednika primjećuju, u odnosu na politiku vlade premijera Janeza Janše, i neke razlike koje je u pogledu odnosa s Hrvatskom u zadnje vrijeme iznosio Drnovšek.

Tako spominju izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela koji se u Bruxellesu početkom tjedna u razgovoru s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku Javierom Solanom i povjerenicom za vanjske odnose Benitom Ferrero Waldner ponovno zauzeo za to da se bilateralna pitanja s Hrvatskom, pa i pitanja granice, rješavaju tijekom pregovora Hrvatske i EU.

Slovenski mediji primjećuju da je Drnovšek nedavno u više navrata rekao da mu se to ne čini produktivnim, jer bi zaoštrilo međusobne odnose, te predložio da se pitanje granice riješi međunarodnom arbitražom ili izlaskom pred međunarodnu sudsku instancu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙