FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ravnopravnost spolova - rodna perspektiva u javnoj i službenoj komunikaciji

ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnostspolova Gordana Lukač Koritnik organizirala je danas okrugli stol orodnoj perspektivi u javnoj i službenoj komunikaciji radi analizepostojeće sociolingvističke prakse i prikupljanja argumenata oopravdanosti uvođenja rodno osjetljivog jezika kao norme.
ZAGREB, 10. studenog 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik organizirala je danas okrugli stol o rodnoj perspektivi u javnoj i službenoj komunikaciji radi analize postojeće sociolingvističke prakse i prikupljanja argumenata o opravdanosti uvođenja rodno osjetljivog jezika kao norme.

Namjera je stručne rasprave istražiti je li upotreba jezika diskriminatorna i u suprotnosti s ustavnim i zakonskim načelima te međunarodnim konvencijama i standardima o ravnopravnosti spolova.

Gordana Lukač Koritnik napomenula je da se nepostojanje standarda, stručnog promišljanja, te javnih i političkih inicijativa o jezičnoj rodnoj perspektivi pokazalo problematičnim u njezinu radu praćenja provedbe zakona koji propisuju zabranu diskriminacije na osnovi spola.

Ona smatra da je upotreba jezika diskriminirajuća za ženu ne samo u dokumentima, već i kod oglašavanja za radna mjesta.

Zrinjka Glovacki Bernardi s Katedre za njemački jezik zagrebačkog Filozofskog fakulteta rekla je da jezični oblik izravno utječe na stvaranje predodžbi kod slušatelja/slušateljica što uzrokuje diskriminaciju.

Navela je primjer hrvatskog Ustava i Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Ustav izričito govori o građanima i državljanima, a ženska imenica u kojoj se označava osoba spominje se jedino kao majka, dok se u jednom članku navodi da država štiti materinstvo, djecu i mladež, rekla je Glovacki Bernardi.

Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju navodi da student ima pravo na mirovanje obveza i za vrijeme trajanja trudnoće, a slično je i kod zakona u Njemačkoj, kazala je Glovacki Bernardi.

Profesor s mariborškog Pedagoškog fakulteta i riječkog Filozofskog fakulteta Nenad Miščević govorio je o mogućnosti da je spol zakodiran u samoj gramatici, odnosno da jezik sugerira kako je pravnik muško, a kućna pomoćnica žensko.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙