FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lokar: Poraditi na ravnopravnosti spolova u ekonomskoj sferi

ZAGREB, 29. listopada 2005. (Hina) - U zemljama jugoistočne Europe,članicama Pakta o stabilnosti, posljednjih je godina učinjeno puno nauključivanju žena u rad parlamenata, a sada treba poraditi naravnopravnosti u ekonomskoj sferi, posebice na usklađivanjuobiteljskih prava i radnih obveza žena i muškaraca, rekla jepredsjednica Radne skupine za jednakost spolova Pakta o stabilnostiSonja Lokar.
ZAGREB, 29. listopada 2005. (Hina) - U zemljama jugoistočne Europe, članicama Pakta o stabilnosti, posljednjih je godina učinjeno puno na uključivanju žena u rad parlamenata, a sada treba poraditi na ravnopravnosti u ekonomskoj sferi, posebice na usklađivanju obiteljskih prava i radnih obveza žena i muškaraca, rekla je predsjednica Radne skupine za jednakost spolova Pakta o stabilnosti Sonja Lokar.

Na prvoj regionalnoj radionici "Usklađivanje posla i obitelji", koja se u subotu održava u Hrvatskom saboru, sudjeluju predstavnice devet parlamenata jugoistočne Europe - Albanije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Moldavije, Rumunjske i Srbija i Crna Gora, čije su zemlje članice Pakta.

Parlamentarke će razmijeniti iskustva te pokušati potaknuti promjene i usklađivanje zakonodavstva s onim u EU, te utjecati na javno mnijenje u svojim zemljama oko diskriminacije žena ali i muškaraca-očeva.

U svih devet zemalja, istaknula je Lokar, krše se radnička prava pa i prava obaju zaposlenih roditelja, različita su porodiljska prava, a o mogućnostima porodiljskog dopusta za očeve tek se počinje govoriti, dok su roditeljima sve teže dostupni jaslice i dječji vrtiči.

Kršenja radnih prava, ali i katastrofalne stope nezaposlenosti koje se u tim zemljama kreću od 20 do 60 posto, rezultirali su padom stope rađanja ispod razine prirodne obnove stanovništva, pa je potrebna ozbiljna državna politika usklađivanja obiteljskih i radnih obveza, ocijenila je Lokar.

Izvršna direktorica Radne skupine Mary Ann Rukavina Cipetić podsjetila je na Lisabonsku strategiju EU kojim je zacrtan cilj da se do 2010. godine ukupna stopa zaposlenosti u EU poveća za 17,5 posto. No, to uključuju povećanje zaposlenosti žena za 60 posto, te 50-postotno povećanje zapošljavanja starijih radnika.

Na skupu je istaknuto da su zajedničkim radom parlamentarke dosad uspjele u regiji promijeniti mnoge stvari poput sudjelovanja žena u parlamentima, čija je zastupljenost u proteklih šest godina porasla sa 7 na na 18,2 posto.

Danas svaki od devet parlamenata ima posebno tijelo koje se bavi ravnopravnošću spolova zahvaljujući kojima su poboljšani mnogi zakoni, a u nekim su zemljama, poput Kosova, Makedonije i Srbije, propisane i minimalne kvote od 30 posto žena u parlamentima.

Radna skupina za jednakost spolova Pakta o stabilnosti (GTF) utemeljena je 1999., a obuhvaća 12 zemalja i teritorija jugoistočne Europe: Albaniju, BiH, Bugarsku, Grčku, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Mađarsku, Moldaviju, Rumunjsku, Sloveniju i SiCG.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙