FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bartenstein: u Austriji jača interes za greenfield investicije u Hrvatsku

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - U Austriji je sve izraženiji interesza ulaganja u hrvatsku industriju, a posebice su zanimljive greenfieldinvesticije, rekao je austrijski ministar gospodarstva i rada MartinBartenstein na današnjoj konferenciji za novinare u stanciAustrijsko-hrvatskog simpozija zaštite okoliša i alternativnihenergija.
ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - U Austriji je sve izraženiji interes za ulaganja u hrvatsku industriju, a posebice su zanimljive greenfield investicije, rekao je austrijski ministar gospodarstva i rada Martin Bartenstein na današnjoj konferenciji za novinare u stanci Austrijsko-hrvatskog simpozija zaštite okoliša i alternativnih energija.

Nakon što su austrijske tvrtke u proteklih desetak godina u Hrvatsku ulagale uglavnom u financijski sektor i infrastrukturu, porast interesa za greenfield investicije u Hrvatsku rezultat je optimizma gospodarstvenika, nakon otvaranja pristupnih pregovora Hrvatske o ulasku u punopravno članstvo u Europskoj uniji, rekao je Bartenstein.

Najavio je da će Austrija za vrijeme svoga polugodišnjeg predsjedanja Unijom, u prvoj polovici iduće godine učiniti sve da ti pregovori teku brzo i uspješno.

Prema rezultatima ankete Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu u Hrvatskoj, koje je predstavio voditelj tog ureda Peter Hasslacher, 27 posto austrijskih kompanija koje posluju u Hrvatskoj procjenjuje da je početak pregovora pridonio većoj sigurnosti planiranja poslovanja, 15 posto ih postiže veći promet, a 8 posto ostvaruje veću dobit.

Nove investicije planira 15 posto kompanija, a samo 2 posto očekuje pogoršanje rezultata poslovanja.

Prema Hasslacherovim riječima, za očekivati je val austrijskih, ali i investicija iz drugih zemalja u kojima su ulagači ohrabreni početkom pregovora Hrvatske sa EU-om.

Kod austrijskih ulagača taj optimizam oslikava podatak po kojemu njih 69 posto smatra da su uvjeti poslovanja u Hrvatskoj poboljšani, a najznačajnijim preprekama poslovanju procjenjuju slabu učinkovitost javne uprave, manjkavosti u zemljišno-knjižnim odjelima te nedovoljno kvalitetne zakone i propise, dodao je generalni direktor Austrijske gospodarske komore za vanjsku trgovinu Walter Koren.

Hrvatska Vlada intenzivno radi na otklanjanju tih problema, rekao je ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić podsjetivši na aktivnosti digitalizacije zemljišnih knjiga i otvaranje One Stop Shopa.

Uz realizaciju austrijskih greenfield investicija u Hrvatskoj, kao značajno područje suradnje dviju zemalja Vukelić je naglasio zajedničke industrijske klastere u automobilskoj i drvoprerađivačkoj industriji.

Jedno od austrijskih greenfield ulaganja u Hrvatsku, predstavljeno na konferenciji, je ulaganje tvrtke KP Tec u izgradnju pogona za proizvodnju kotlovskih postrojenja za dobivanje topline i električne energije iz biomase.

Izgradnjom tog postrojenja u Čestici u blizini Varaždina, predviđa se zapošljavanje 300 djelatnika. Početak proizvodnje planiran je za svibanj 2006., a 80 posto proizvodnje bit će namijenjeno izvozu.

Na Austrijsko-hrvatskom simpoziju zaštite okoliša i alternativnih energija sudjeluje 16 austrijskih tvrtki koje predstavljaju svoje proizvode i projektna rješenja u tehnologiji zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije potencijalnim hrvatskim partnerima.

Održava se i kataloška izložba tih proizvoda i projekata te bilateralni razgovori između austrijskih i hrvatskih gospodarstvenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙