FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba o knjižnicama velikaških obitelji

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Reprezentativna izložba "Plava krv- crna tinta, knjižnice velikaških obitelji od 1500. do 1700."otvorena je u četvrtak na večer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižniciu Zagrebu.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - Reprezentativna izložba "Plava krv - crna tinta, knjižnice velikaških obitelji od 1500. do 1700." otvorena je u četvrtak na večer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Izložba je nastala suradnjom Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, mađarske Nacionalne knjižnice u Budimpešti, slovačke Nacionalne knjižnice u Martinu i Zaklade Esterhazy iz Gradišća.

Riječ je o jedinstvenoj izložbi na kojoj je predstavljeno bogatstvo srednjovjekovne književne kulture u širem europskom kontekstu. Na izložbi su i vrlo vrijedne zbirke knjiga velikaških obitelji iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke iz 16. i 17. stoljeća. Među najpoznatijim velikaškim obiteljima toga doba su Frankopani, Zrinski, Valvazor, Banfi, Nadasdy, Bačani, Esterhazy, Palffy i druge.

Hrvatsku na pravi način predstavlja izbor iz knjižnice obitelji Zrinski, čijih je 530 primjeraka Hrvatska zemaljska vlada 1892. otkupila za Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu. Izloženi su i primjerci djela obitelji Frankopan te izbor knjiga iz Knjižnice Janeza Vajkarda Valvazora, slovenskog velikaša. Valvazorova knjižnica čuva se u Metropolitani, knjižnici zagrebačke nadbiskupije.

Uz knjige su izložena i neka druga obilježja spomenutih obitelji te predmeti koji zorno predočuju vrijeme u kojemu su živjeli. O važnosti ove izložbe govorili su inicijator glavni ravnatelj mađarske Nacionalne knjižnice Ištvan Monok, ravnatelj NSK Josip Stipanov te Aleksandar Stipčević, vodeći hrvatski stručnjak za povijest knjige i knjižnica. On je, uz ostalo, istaknuo da su knjižnice velikaških obitelji toga doba dokaz stvaralačke vitalnosti jednoga društva.

Izložba pokazuje koliko je bio intenzivan kulturni život bez obzira na ratove koji su se u to vrijeme vodili na tim prostorima, a posebno obranu od Turaka. U to vrijeme stvaraju se čvrsti temelji nove Europe koja će uskoro postati najrazvijenijim dijelom svijeta. Knjižnice su dokaz da je aristokratska kultura bila sastavni i nerazdvojivi dio društvenog života, a osim brojnih djela na latinskom, članovi velikaških obitelji čuvali su i kupovali knjige i na vlastitim narodnim jezicima. Dr. Stipčević posebno je izdvojio Veneciju kao najvažnije središte u kojemu su se mogle nabaviti knjige tiskane diljem Europe, a sama Venecija bila je mjesto bogatog izdavaštva.

Izložba će ostati otvorena do 20. siječnja 2006., a bit će izložena u Mađarskoj, Slovačkoj i u Gradišću. Ministar kulture Božo Biškupić autorima je uputio čestitku za uspješnu realizaciju izložbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙