FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor počeo zadnju ovogodišnju sjednicu

ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski sabor je u srijedu počeo17. sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini, tijekom koje će seraspravljati državni proračun za iduću godinu.
ZAGREB, 9. studenog 2005. (Hina) - Hrvatski sabor je u srijedu počeo 17. sjednicu, posljednju redovnu u ovoj godini, tijekom koje će se raspravljati državni proračun za iduću godinu.

Prijedlog državnog proračuna za 2006., koji će biti središnja tema sjednice koja će, kako je najavljeno, trajati šest tjedana, trebao bi stići iz Vlade do sredine studenoga.

Sabor će zbog ospežnog dnevnog reda od 60-tak točaka raditi pojačanim tempom, pa će skupne sjednice, umjesto srijedom, počimati već utorkom.

Novu, 17. sjednicu Sabor je počeo 'aktualnim prijepodnevom'.

Kosor najavila saborsku raspravu o skrbi stradalnike HVO-a

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor je, odgovarajući na pitanje zastupnika, najavila da bi u Hrvatski sabor na ratifikaciju uskoro trebao doći međudržavni ugovor o skrbi Hrvatske nad ratnim stradalnicima HVO-a, te da će se tada detaljno govoriti o njegovim odredbama.

Izjavila je to odgovarajući SDP-ovcu Ivici Pančiću koji je upitao koliko će tim ugovorom biti obuhvaćeno stradalnika i koliko će za to trebati izdvojiti novca iz državnog proračuna. Također je naveo da je za 6391 korisnika u BiH iz hrvatskog državnog proračuna u 2003. izdvojeno oko 420 milijuna kuna i da sudeći po pisanju medija i kontaktima koje ima s predstavnicima pojedinih stradalničkih udruga u BiH one različito tumače koliko će osoba biti obuhvaćeno ugovorom i koliko će se novca godišnje izdvajati.

Kosor je odgovorila da je taj sporazum obveza koju je trebalo već davno ispuniti i podsjetila Pančića da su o tome razgovarali i prilikom primopredaje vlasti u Ministarstvu branitelja.

Poručila mu je da ova Vlada ispunjava svoje obveze te da ne treba plašiti ljude da će Hrvatska za provedbu ugovora izdvojiti više milijardi kuna.

Izdvajanja će se kretati oko stotinjak milijuna kuna. U prvoj godini provedbe bit će zbrinuto oko 800 obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a, a u iduće dvije godine i ratni invalidi.

Polančec: Uskoro precizni podaci o povratu duga umirovljenicima

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec najavio je da će će uskoro biti objavljena brošura kojom će, kaže, biti jasno precizirano koliko će umirovljenika i pod kojim uvjetima biti obuhvaćeno povratom umirovljeničkog duga.

U odgovoru na pitanje Milorada Pupovca (SDSS) napomenuo je da, prema odluci Ustavnog suda, pravo na obeštećenje imaju umirovljenici koji su mirovine stjecali od 1. rujna 1993. do 31. prosinca 1998., njih 424.744.

Polančec nije odgovorio na njegov upit zašto nisu i hoće li se obeštetiti i umirovljenici koji su mirovine primali od 1991.

Škare-Ožbolt najavila mogućnost novih izmjena Kaznenog zakona

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt je najavila mogućnost novog zakonskog rješenja za klevetu izrečenu u javnim polemikama.

"Najavljujem da ćemo, bude li i dalje ovakvih presuda (kao u slučaju književnika Predraga Matvejevića), opet razmatrati stvari i vidjeti koja su rješenja najbolja. Ima prijedloga da se (za klevetu) ostavi samo novčana kazna, a izbaci zatvorska", odgovorila je ministrica SDP-ovcu Nenadu Staziću u 'aktualnom prijepodnevu'.

Stazić je prošlotjednu nepravomoćnu presudu zagrebačkog Općinskog suda, kojom je Matvejević zbog klevete kolege književnika Mile Pešorde osuđen uvjetno na pet mjeseci zatvora, nazvao vandalskom, sramotom za Hrvatsku i njezino pravosuđe.

"Što kanite poduzeti u reformi pravosuđa da se kažnjavaju oni koji su opljačkali Hrvatsku, a ne vrhunski intelektualci kojima se Hrvatska treba ponositi", upitao je Stazić.

Škare Ožbolt napomenula je da je zadnjim, srpanjskim izmjenama Kaznenog zakona "praktički dekriminalizirana kleveta" tako što je teret dokazivanja u potpunosti prenesen na tužitelja.

Sanader: Vlada će spriječiti prodaju otoka i sprudova

Premijer Ivo Sanader opetovao je Vladinu odlučnost da spriječi rasprodaju hrvatskih otoka, ali i riječnih sprudova.

Vlada, istaknuo je, ne prodaje, niti će prodavati otoke, dapače, od vlasnika će tražiti da država, odnosno lokalne jedinice imaju pravo prvokupa, a isto vrijedi i za sprudove na granici sa BiH i SiCG.

I ja sam protiv rasprodaje otoka, a isto vrijedi i za sprudove, rekao je Miroslavu Rožiću (HSP) koji je pitao zašto Vlada ništa ne poduzima na Uni gdje je, tvrdi, Republika srpska kopajući šljunak ušla 200 metara preko granice i iskopala cijeli riječni otok.

Budite sigurni da će Vlada znati zaštiti hrvatske interese, rekao je Sanader, dodajući da će Vlada inzistirati na državnim granicama koje je ustanovila Badinterova komisija, dakle na granicama bivših jugoslavenskih republika.

Premijer je najavio da je izvješće o provedbi Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina, prvo takvo, koje obuhvaća više godina, gotovo i da će još za ovog zasjedanja, biti u Saboru.

Točno je da Vlada još nije dostavila ni jedno takvo izvješće, ali to ne znači da se Ustavni zakon ne provodi, odgovorio je zastupnici manjina Zdenki Čuhnil koja je upozorila da Vlada ne poštuje zakonsku obvezu da najmanje jednom godišnje podnese izvješće, iako je Ustavni zakon na snazi tri godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙