FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski sabor usvojio Rezoluciju o pregovorima s EU

ZAGREB,14. listopada(Hina) - Hrvatski sabor usvojio je danas Rezolucijuo strateškim odrednicama u procesu pregovaranja Republike Hrvatske opunopravnom članstvu u EU.
ZAGREB,14. listopada(Hina) - Hrvatski sabor usvojio je danas Rezoluciju o strateškim odrednicama u procesu pregovaranja Republike Hrvatske o punopravnom članstvu u EU.

Rezoluciju je podržalo 95 zastupnika, HSP-ovac Pero Kovačević bio je suzdržan, a protiv samo nezavisni Slaven Letica.

Rezolucijom, koju je predložio Nacionalni odbor za praćenje pregovora s EU, se kao jedan od glavnih ciljeva pregovora navodi ulazak Hrvatske u članstvo EU do izbora za Europski parlament 2009.

Pred hrvatske pregovarače postavlja se i cilj da osiguraju najbolja realno moguća prijelazna razdoblja za područja pravne stečevine koja, do pristupanja EU, neće biti moguće potpuno prilagoditi.

Prijelazna razdoblja traže se i u nekim gospodarskim područjima, poput poljoprivrede i brodogradnje, te na području zaštite okoliša i stjecanja nekretnina.

Rezolucijom se ističe potreba da pregovore o pristupanju EU prate kontinuirane unutarnje reforme, a Vladu se potiče na što skorije donošenje potrebnih strateških dokumenata i programa.

Hrvatski sabor u Rezoluciji poziva Vladu da posebnu pozornost obrati punoj provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i održavanju i daljnjem jačanju dosegnute razine provedbe Kopenhaških političkih kriterija, uključujući i suradnju s Haaškim sudom.

U Rezoluciji se ističe i iznimna važnost uključivanja svih segmenata hrvatskog društva u široku javnu raspravu o članstvu u EU, a medije se poziva na kvalitetno djelovanje kako bi građani dobili što više informacija prije nego na referendumu odlučuju o pristupanju Hrvatske EU.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙