FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: Škare Ožbolt o kaznama za klevetu

ZAGREB,9. studenoga 2005.(Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt najavila je danas u Hrvatskom saboru mogućnost novog zakonskogrješenja za klevetu izrečenu u javnim polemikama.
ZAGREB,9. studenoga 2005.(Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt najavila je danas u Hrvatskom saboru mogućnost novog zakonskog rješenja za klevetu izrečenu u javnim polemikama.

"Najavljujem da ćemo, bude li i dalje ovakvih presuda (kao u slučaj Matvejević), opet razmatrati stvari i vidjeti koja su rješenja najbolja. Ima prijedloga da se (za klevetu) ostavi samo novčana kazna, a izbaci zatvorska", odgovorila je ministrica SDP-ovcu Nenadu Staziću u 'aktualnom prijepodnevu'.

Stazić je prošlotjednu (nepravomoćnu) presudu zagrebačkog Općinskog suda, kojom je Matvejević zbog klevete kolege književnika Mile Pešorde osuđen uvjetno na pet mjeseci zatvora, nazvao vandalskom, sramotom za Hrvatsku i njezino pravosuđe.

"Što kanite poduzeti u reformi pravosuđa da se kažnjavaju oni koji su opljačkali Hrvatsku, a ne vrhunski intelektualci kojima se Hrvatska treba ponositi", upitao je Stazić.

Škare Ožbolt napomenula je da je zadnjim, srpanjskim izmjenama Kaznenog zakona "praktički dekriminalizirana kleveta" tako što je teret dokazivanja u potpunosti prenesen na tužitelja.

SDP-ova zastupnica Gordana Sobol prozvala je ministricu da je njezino ministarstvo, premještanjem u HRT-ovu zgradu u Dežmanovom prolazu, neopravdano povećalo troškove najma, pa porezni obveznici za to godišnje moraju izdvajati četiri milijuna kuna.

"Kako to da je Vaše ministarstvo postalo najrastrošnije, a sudovi i zatvori vape za ulaganjima", upitala je ministricu, koja je odgovorila da je premještanjem u HRT-ovu zgradu Ministarstvo uštedjelo jer je s 11 na šest smanjilo broj lokacija u kojima radi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙