FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske
ZAGREB, 5. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo priopćilo je da je osupnuto nepravomoćnom zatvorskom kaznom koju je književniku Predragu Matvejeviću izrekao Općinski sud u Zagrebu 2. studenog zbog novinskog teksta "Naši talibani" koji je objavljen prije četiri godine u Jutarnjem listu. "Iako je dosuđena kazna zbog klevete i uvrede pisca Mile Pešorde nepravomoćna i uvjetna, HND iskazuje veliko nezadovoljstvo zbog toga što se i dalje donose zatvorske presude zbog tobožnje klevete iskazane u novinskim tekstovima. HND se zalaže za potpunu dekriminalizaciju klevete ili, najmanje, ako kleveta ipak ostane krivično djelo - za ukidanje mogućnosti zatvorske presude", stoji u priopćenju koje je za HND potpisao potpredsjednik Zdenko Duka.

ZAGREB - Zagrebačko-mostarski nakladnik Tusculum predstavio je danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kritičko izdanje prve hrvatske gramatike "Bartholomaeus Cassius- Bartul Kašić, Institutiones linguae Illyricae - Osnove hrvatskog jezika, edidit - priredio Zvonko Pandžić". O Kašićevoj Gramatici i hrvatskom jeziku govorili su akademik Stjepan Krasić, jezikoslovka Sanja Vulić i priređivač knjige Zvonko Pandžić. Profesorica Vulić je ocijenila kako je Kašićev cilj bio uspostaviti jedinstveni hrvatski jezik. Pandžić je ustvrdio da je Kašićevo djelo zbog slavističke metodologije u obradbi jezika sustavno prešućivano. Knjiga na 580 stranica sadrži kritičko latinsko izdanje, hrvatski komentirani prijevod, opširne rasprave na hrvatskom i engleskom jeziku, te rječnike - hrvatski, latinski i gramatički.

OPATIJA - Hrvatska u organizaciji života osoba s invaliditetom prednjači među zemljama u regiji koje još nisu članice Europske unije pa čak daje pozitivan primjer zemljama EU-a, ocijenio je danas na završetku 10. Hrvatskog simpozija o osobama s invaliditetom predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš. Na dvodnevnom simpoziju "Od standardnih pravila do konvencije UN - poštujući različitosti i jednakost osoba s invaliditetom kao ljudsko pravo" sudjelovalo je oko 300 domaćih i inozemnih sudionika, osoba s invaliditetom, stručnjaka te predstavnika nacionalnih i svjetskih saveza osoba s invaliditetom. Bobuš je kazao da je, po mišljenju sudionika skupa, hrvatska krovna zajednica ostvarila bolje rezultate od nekih zemalja EU-a.

VUKOVAR - U Vukovaru je danas otvoren Prvi sajam zadruga hrvatskih branitelja, na kojemu proizvode i usluge uglavnom vezane uz poljoprivrednu proizvodnju, predstavlja 51 braniteljska zadruga. "Sajam je posveta svim braniteljima koji su branili Vukovar i pokazali upravo ovdje što je to neslomljivost hrvatskog duha", rekla je otvarajući sajam u hotelu Lav potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Najavila je i daljnju potporu Ministarstva programu osnivanja novih braniteljskih zadruga, rekavši kako je rebalansom državnog proračuna u ovoj godini za podupiranje rada braniteljskih zadruga osigurano dodatnih 1,3 milijuna kuna.

RIJEKA - Oko 40 članova stranke Hrvatski pravaši-Hrvatski pravaški pokret (HP-HPP) danas je održalo mimohod središtem Rijeke kojim su iskazali protivljenje ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Mimohodom od Jadranskog trga do Ulice Ante Starčevića simbolično je iskazano stajalište te izvanparlamentarne stranke prema ulasku Hrvatske u EU, pri čemu su njezini članovi "raskinuli lance" i odbacili bedževe sa simbolima Unije. Dopredsjednik HP-HPP-a Zvonko Čapko rekao je da su mimohodom, koji je organiziran na 110-tu obljetnicu spaljivanja mađarske zastave u Zagrebu, iskazana stajališta oko 60 posto građana Hrvatske koji nisu izašli na prošle izbore, a koji smatraju da Hrvatska ne treba srljati u EU, već treba više štititi svoje interese i dignitet Domovinskog rata.

VIROVITICA - Približno tisuću štediša Štedno-kreditne zadruge Virovitica koji su ostali bez 70 milijuna kuna ušteđevine, 15-minutnom prosvjednom šetnjom u ulici Zbora narodne garde upozorili su pravosudna tijela na svoj problem. Nakon Skupštine Štedno kreditne zadruge, održane u sportskoj dvorani Tehničke školi u istoj ulici, kolona prosvjednika je na dva je mjesta, prelazeći ulicu na obilježenim pješačkim prijelazima, zaustavila promet na državnoj cesti D5 Terezino Polje - Kutina. Skup je bio prijavljen, pa je promet regulirala policija, a prošao je bez izgreda. Prosvjednici su upozorili na neučinkovitost pravosudnih tijela RH zbog čega su najavili i tužbu Međunarodnom sudu u Strasbourgu.

SENJ - Premda su im područja djelovanja različita, gotovo svim nevladinim udrugama zajednički su problemi prostor i financiranje "hladnog pogona", rečeno je na današnjemu okruglom stolu u Senju, održanom u sklopu Prvog sajma udruga Ličko-senjske županije. Na Sajmu se okupilo 150 sudionika koji su predstavili 37 udruga. Organizator je Udruga za unapređivanje kvalitete življenja u zajednici, koja djeluje u sklopu Centra za socijalnu skrb u Senju, gdje je i održan Prvi sajam udruga Ličko-senjske županije na poticaj Područnog ureda OESS-ove misije za Hrvatsku sa sjedištem u Gospiću.

SPLIT - U Brodosplitu je danas svečano porinut jedan od najsuvremenijih tankera za prijevoz sirove nafte, izgrađen za švedskog brodara Stenu. Direktor Brodosplita Goran Vukasović izjavio je da je to treći iz serije od šest jednakih tankera, te da je riječ o suvremenim brodovima koji su u samome vrhu za prijevoz sirove nafte. Porinuti tanker, kao i ostali iz serije, ima nosivost 65.200 tona, dugačak je 183 metra i visok 18 metara, a gaz mu je 13 metara. Tanker će pokretati dva glavna motora izgrađena u Brodosplitu, snage 15.720 kilovata, a postizat će brzinu od 14,5 čvorova.

KOPAČKI RIT - U Kopačkome ritu, jednom od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe u Europi, oduvijek je bio izazov loviti ribu, posebice na nedopuštenim mjestima, što se ponavlja iz godine u godinu, pa i ovih jesenskih dana, kada je prava jagma za štukom. Nadzorne službe Javne ustanove Parka prirode Kopačkoga rita u suradnji s policijom imaju pune ruke posla u hvatanju ribokradica. Po riječima glavnog nadzornika Parka prirode Kopačkoga rita Damira Opačića, posljednjih dana uhvaćeno je mnogo ribokradica, oduzeta im je veća količina mreža (nekoliko kilometara) i drugog alata, a akcija se nastavlja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙