FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studija izražava sumnje u obavještajne podatke o Vijetnamskom ratu

WASHINGTON,1. studenoga 2005.(Hina) - Američka nacionalna obavještajnaagencija (NSA) već godinama odbija objaviti nalaze povjesničara kojitvrdi da su njezini službenici krivotvorili obavještajne podatke kakobi prikrili svoje pogreške koje su pomogle jačanju rata u Vijetnamu.
WASHINGTON,1. studenoga 2005.(Hina) - Američka nacionalna obavještajna agencija (NSA) već godinama odbija objaviti nalaze povjesničara koji tvrdi da su njezini službenici krivotvorili obavještajne podatke kako bi prikrili svoje pogreške koje su pomogle jačanju rata u Vijetnamu.

NSA-in povjesničar Robert Hanyok je u članku objavljenom u agencijinom povjerljivom časopisu 2001. utvrdio da su njezini obavještajci nenamjerno pogriješili u prijevodu poruka Sjevernog Vijetnama prema kojima je izgledalo da su Vijetnamci po drugi put napali američke razarače u zaljevu Tonkin u kolovozu 1964., izvijestio je u ponedjeljak The New York Times.

Ti podaci poslužili su tadašnjem predsjedniku Lyndonu Johnsonu da uvjeri američki Kongres da odobri široku vojnu akciju u Vijetnamu, ali većina povjesničara posljednjih godina je zaključila da su bili pogrešni i da nije bilo drugog napada.

Hanyok je utvrdio da su dužnosnici NSA srednje razine umjesto da isprave pogreške koje su otkrili krivotvorili dokumente kako bi ih prikrili, a Johnson, dužnosnici obrane niti vrh NSA nije znao za to niti podržavao prijevaru, piše Times.

Matthew Aid, neovisni povjesničar koji je o Hanyokovom istraživanju razgovarao s bivšim dužnosnicima NSA i CIA-e, je kazao kako je odlučio o tome javno progovoriti jer vjeruje da je to važno u kontekstu obavještajnih podataka o iračkom oružju masovnog uništenja koji su prenaglasili opasnost od režima Sadama Huseina.

"Ovaj materijal je relevantan za raspravu koju Amerikanci vode o ratu u Iraku i reformi obavještajnih službi", navodi Times Aida.

"Držati ga tajnim samo zato što bi mogao osramotiti agenciju je pogrešno", dodao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙