FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečana izvedba "Ere s onoga svijeta" 4. studenoga

ZAGREB, 2. studenoga 2005. (Hina) - Svečanom izvedbom opere "Ero sonoga svijeta", Jakova Gotovca, Opera Hrvatskog narodnog kazališta(HNK) u Zagrebu u petak, 4. studenoga, obilježit će 110. godišnjicuautorova rođenja i 70. godišnjicu od praizvedbe te najpopularnijehrvatske opere, najavljeno je danas iz HNK Zagreb.
ZAGREB, 2. studenoga 2005. (Hina) - Svečanom izvedbom opere "Ero s onoga svijeta", Jakova Gotovca, Opera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u petak, 4. studenoga, obilježit će 110. godišnjicu autorova rođenja i 70. godišnjicu od praizvedbe te najpopularnije hrvatske opere, najavljeno je danas iz HNK Zagreb.

Opera "Ero s onoga svijeta" nastala na libreto Milana Begovića, a praizvedena je 2. studenoga 1935. u Operi zagrebačkog HNK-a, kojom je ravnao sam autor Jakov Gotovac.

Svečanu izvedbu "Ere ..." koja će se održati 4. studenoga , režirao je Krešimir Dolenčić, njome će ravnati Loris Voltolini, kostime je prema kostimografiji Inge Kostničer, obnovila Dženisa Pecotić, a scenograf je Dalibor Laginja.

U svečanoj izvedbi ulogu Marka tumačit će Ivica Šarić, Domu - Ivanka Boljkovac, Đulu - Miljenka Grđan, Miću (Eru) - Janez Lotrič, a mlinara Simu - Sotir Spasevski.

Skladatelj i dirigent Jakov Gotovac, jedan od najvećih hrvatskih glazbenika, rodio se 11. studenoga 1895. u Splitu. Kao skladatelj počeo je djelovati u generaciji hrvatskih skladatelja između dva rata, kojima je bio cilj stvoriti reprezentativna glazbena djela u stilu nacionalnog realizma, ugledajući se na velike slavenske skladatelje 19. stoljeća.

Svojim djelom Gotovac je želio pridonijeti glazbenoj kulturi hrvatskoga naroda na tragu kojega je započeo Vatroslav Lisinski, bio je nositelj nacionalnog glazbenog stila, a mnoga njegova djela prihvaćena su i izvan naše nacionalne sredine.

Prema ocjeni glazbene kritike, Gotovčeva komična opera "Ero s onoga svijeta" predstavlja sintezu umjetničkih dostignuća zrelog glazbenika, njegovih dramskih afiniteta, smisla za organizaciju dramskog zbivanja i potvrda je autorovog idejno umjetničkog stajališta, koje je prevladavalo u njegovu cjelokupnom stvaralaštvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙