FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4.30 sati

ZAGREB, 16. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 4.30 sati.
ZAGREB, 16. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4.30 sati.

ZAGREB - Sudionici jučer završene međunarodne znanstvene konferencije "Siromaštvo i solidarnost: Hrvatska u proširenoj Europi" dvodnevni rad su zaključili izjavom za javnost u kojoj ističu da siromaštvo ugrožava ljudsko dostojanstvo i sudjelovanje u životu društvene zajednice te da je europska budućnost Hrvatske nerazdvojivo vezana uz daljnji razvoj socijalne države. "Nužno potrebna reforma socijalne države ne smije ugroziti temeljne socijalne standarde", stoji u izjavi. Na osnovi istraživanja Hrvatskog Caritasa, u Hrvatskoj je 60 posto stanovništva na rubu siromaštva, 30 posto pripada srednjem sloju, a 7,6 posto stanovništva čini skupinu bogatih. Najveća skupina zapravo preživljava, rečeno je na skupu.

RIJEKA - Opera "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca sinoć je premijerno izvedena u riječkoj kazališnoj kući, koja nosi ime autora ove opere. Redatelj je Krešimir Dolenčić, a orkestrom je ravnao Alan Bjelinski. U naslovnoj ulozi nastupio je bugarski pjevač Valentin Enčev. U ovoj izvedbi "Nikole Šubića Zrinsjkoga" po ideji redatelja Krešimira Dolenčića, težište je s herojskog i borbenog ozračja, koje je karakteriziralo ranije izvedbe, prebačeno na odnose unutar obitelji i, posebno, na pitanja razložnosti odlaska u borbu i općenito opravdanosti ratovanja. Opera "Nikola Šubić Zrinjski" dio je programa glazbene manifestacije "Zajčevi dani" koja u organizaciji riječkog HNK traje do 20. prosinca.

ZAGREB - Drama Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu sinoć je izvela prvu ovosezonsku premijeru, "Becketa" francuskog dramatičara Jeana Anouilha u prijevodu Vjenceslava Kapurala. Rumunjski redatelj Horea Popescu još je 2003. počeo rad na toj drami, no nakon bolesti je odustao, a potom se režije prihvatio Joško Juvančić. Popescu je uz Antu Serdara i scenograf ove predstave. U ulozi engleskog kralja Henrika II. nastupio je Goran Grgić, u ulozi nadbiskupa Becketa Dražen Šivak. Napeta radnja u kojoj se prepliću prošlost i sadašnjost; život dvora, crkvenih dostojanstvenika, vojske, dio su freske što skriva intimnu dramu o dužnosti, odanosti i prijateljstvu. Dramaturginja predstave je Sanja Ivić, kostimografkinja Ruta Knežević, a glazbu za predstavu je napisao Arsen Dedić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙