FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iskorak sutra objavljuje oglas s imenima homoseksualaca

ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Grupa za prava seksualnih i rodnihmanjina Iskorak sutra će u dnevnim listovima objaviti popis s imenimahomoseksualaca, koji će na taj način po prvi puta u Hrvatskojobilježiti "Coming out day", posvećen onima koji su svoju drugačijuseksualnu opredijeljenost spremni javno obznaniti.
ZAGREB, 10. listopada 2005. (Hina) - Grupa za prava seksualnih i rodnih manjina Iskorak sutra će u dnevnim listovima objaviti popis s imenima homoseksualaca, koji će na taj način po prvi puta u Hrvatskoj obilježiti "Coming out day", posvećen onima koji su svoju drugačiju seksualnu opredijeljenost spremni javno obznaniti.

U projektu udruge prikupljeno je putem Internet stranice oko 1.200 imena gayeva, lezbijki i osoba ostalih seksualnih orijentacija koji žele da se njihovo ime objavi u novinama, kao svojevrstan "coming out" (izlazak u javnost).

Oglas će sadržavati ime (bez prezimena), godine i seksualnu orijentaciju osobe, a u Iskoraku smatraju da bi takav simboličan javni iskaz seksualnog opredijeljenja mogao pomoći onima koji nemaju priliku ili hrabrosti napraviti to sami ili uživo u svojoj okolini.

Od objave prezimena odustalo se kako bi se izbjegle eventualne zlouporabe akcije i mogućnost da netko prijavi osobu koja ne želi biti na popisu.

"Cilj akcije je pomoći ljudima da se afirmiraju i prihvate svoju drugačiju seksualnu orijentaciju jer se od rođenja pretpostavlja da su svi heteroseksualci, a da je nešto drugo neprihvatljivo."

U Hrvatskoj nije razvijena svijest da netko blizak može biti drugačiji pa rijetki skupe hrabrosti da otvoreno kažu kako se osjećaju. Tim simboličnim postupkom svatko može reći svijetu da je drugačiji bez brige da će nekoga povrijediti, ističu u Iskoraku.

Oglasi s popisom imena bit će objavljeni u sutrašnjem Večernjem listu i Jutarnjem listu, tjedniku Setemana, te u knjižarama Profil i Tamaris, gdje će se uz oglas dijeliti i leci.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙