FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska: Uhićeno 330 osoba

PARIZ, 8. studenog 2005. (Hina/Reuters/DPA/AFP) - Tijekom noći jezapaljeno 1.173 automobila, od čega 240 u pariškoj regiji, a uFrancuskoj je između ponedjeljka i utorka uhićeno 330 osoba,posljednja je bilanca policije u utorak ujutro.
PARIZ, 8. studenog 2005. (Hina/Reuters/DPA/AFP) - Tijekom noći je zapaljeno 1.173 automobila, od čega 240 u pariškoj regiji, a u Francuskoj je između ponedjeljka i utorka uhićeno 330 osoba, posljednja je bilanca policije u utorak ujutro.

Noć ranije zapaljeno je 1.400 automobila. Dvanaest policajaca je lakše ozlijeđeno. U nekoliko zgrada su podmetnuti i požari.

Prethodno izvješće koje je sadržavalo podatke o izgredima u utorak do četiri sata govorilo je o 814 zapaljenih vozila i 143 uhićena izgrednika.

Neredi su nastavljeni diljem Francuske u noći s ponedjeljka na utorak, usprkos najavi vlade da će uvesti policijski sat i druge oštre mjere u nasiljem zahvaćenim predgrađima Pariza i drugih većih gradova.

Skupine mladih imigranata palile su automobile u predgrađima Pariza, Toulousea, Lilla, Lyona i Strasbourga nakon što je premijer Dominique de Villepin u ponedjeljak navečer na televiziji TF1 najavio slanje policijskih pojačanja u ugrožena područja i davanje ovlasti prefektima da "uvedu policijski sat ukoliko ocijene da je koristan za uspostavu mira i zaštitu građana".

De Villepin je odbacio zahtjeve da se u suzbijanje nasilja uključi vojska, ocjenivši kako "još nije dostignuta ta točka", te najavio mobilizaciju još 1.500 rezervnih policajaca koji će biti upućeni u pogođena područja, povećavajući broj angažiranih snaga policije i žandarmerije na 9.500 pripadanika.

"Ovo nasilje je neprihvatljivo i neoprostivo. Odgovor vlade bit će čvrst i opravdan", rekao je De Villepin u televizijskom obraćanju. Također je najavio da će vlada inicirati mjere za poboljšanje uvjeta obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja za obitelji koje žive u osiromašenim predgrađima u državnim stanovima, gdje se odigrala većina nasilja.

Vlada će obnoviti financiranje nevladinih organizacija i lokalnih udruga koje su djelovale u tim problematičnim predgrađima, rekao je De Villepin, neizravno priznajući da ja politika vlade njegovog prethodnika Jeana-Peirrea Raffarina pridonijela sadašnjoj krizi.

Premijerove televizijske izjave uslijedile su nakon što je objavljeno da su neredi odnijeli i svoju prvu žrtvu, 61-godišnjeg Jean-Jacquesa Le Chenadeca. Njega je u petak jedan izgrednik udario u glavu dok je sa susjedom razgovarao ispred svoje kuće u pariškom predgrađu Stains. Le Chenadec se srušio, udario glavom i pao u komu iz koje se nije probudio.

"Želim da ti ljudi budu kažnjeni", rekla je njegova udovica novinarima nakon što ju je primio ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy. Međutim, Nicole Le Chenadec je kazala kako ne znači da je napad bio nužno povezan s neredima, već je mogao biti i akt osvete lokalne mladeži koja nije voljela njezinog supruga.

U ponedjeljak navečer objavljeni su i rezultati ispitivanja javnog mnijenja instituta LH2, koji su pokazali kako 71 posto Francuza vjeruje da su potezi De Villepinove vlade u rukovođenju krizom "išli u krivom smjeru".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙