FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska od Kanade traži odgovor na molbu za izručenjem J. Budimčića

ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska će od Kanade zatražiti dažurno odgovori na molbu koju je prije više od četiri godine uputilatražeći izručenje Josipa Budimčića (42), hrvatskog državljanina uodsutnosti osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnog zločinapočinjenog u istočnoj Slavoniji 1991.
ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina) - Hrvatska će od Kanade zatražiti da žurno odgovori na molbu koju je prije više od četiri godine uputila tražeći izručenje Josipa Budimčića (42), hrvatskog državljanina u odsutnosti osuđenog na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u istočnoj Slavoniji 1991.

"Kanadskim vlastima uputit ćemo požurnicu jer nam nisu odgovorili na molbu za izručenje koju smo uputili u veljači 2001.", izjavila je danas Hini ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt.

Neki hrvatski mediji proteklih su dana kao ekskluzivnu informaciju objavili da je Josip Budimčić pronađen kako bezbrižno živi u Kanadi, no za hrvatsko pravosuđe to nije novost.

"Mi smo već ranije tražili izručenje, no nikakav odgovor nismo dobili", kazala je ministrica. Podsjetila je da je Budimčić, Hrvat rođen u Bizovcu kraj Valpova, bio pod istragom Odjela za ratne zločine kanadske Kraljevske policije.

Četvorica kanadskih istražitelja boravila su početkom 2001. u Osijeku kako bi na Županijskom sudu dobili dodatne informacije o ratnim zločinima za koje se tereti Budimčić koji je za rata bio pripadnik srpskih paravojnih snaga. Kanadski istražitelji tada su saslušali i nekolicinu svjedoka, hrvatskih branitelja koji su 1991. zlostavljani u zarobljeništvu.

"Ne znamo je li i kako završila ta kanadska istraga te je li upravo ona razlog zbog čega još nije odgovoreno na našu molbu", kazala je ministrica Škare Ožbolt, ponovivši da će kanadskim vlastima uputiti požurnicu.

Budimčić je na 15 godina zatvora osuđen 1995. u odsutnosti, ali je presudu, na žalbu odvjetnika, ukinuo Vrhovni sud. U ponovljenom sudskom postupku godinu dana kasnije ponovno je proglašen krivim za likvidacije i nestanak hrvatskih branitelja 1991. u istočnoj Slavoniji i osuđen na istu zatvorsku kaznu.

U hrvatskom Podunavlju Budimčić je bio do 1995. godine, gdje je za vrijeme mandata UN-a radio i kao mehaničar u kanadskom bataljunu. Emigrirao je u Kanadu i 1997. zatražio njezino državljanstvo, nakon čega je protiv njega u toj zemlji i pokrenuta istraga.

U vrijeme kada je zatraženo njegovo izručenje Budimčić je, po pisanju kanadskog dnevnika Ottawa Citizen, sa ženom i dvoje djece živio 30-ak kilometara južno od Weyburna u provinciji Saskatchewan. Televizijska postaja CH u gradu Victoria nedavno je, pak, objavila da Budimčić već gotovo dvije godine živi na otoku Saltspring u Zaljevu Britanske Kolumbije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙