FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Petrač dao iskaz o Gotovini i podnio žalbu na odluku o izručenju

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvoje Petrač dao je jučer uekstradicijskom pritvoru u Grčkoj iskaz o odbjeglom generalu AntiGotovini i krivotvorenoj putovnici s kojom je i uhićen u toj zemlji, anjegov je grčki odvjetnik podnio žalbu na odluku mjesnog suda na Krfukojom je odobreno njegovo izručenje Hrvatskoj.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvoje Petrač dao je jučer u ekstradicijskom pritvoru u Grčkoj iskaz o odbjeglom generalu Anti Gotovini i krivotvorenoj putovnici s kojom je i uhićen u toj zemlji, a njegov je grčki odvjetnik podnio žalbu na odluku mjesnog suda na Krfu kojom je odobreno njegovo izručenje Hrvatskoj.

"Hrvoje Petrač razgovarao je s grčkim sucem u pritvoru i odgovorio mu je na pitanja o Gotovini i krivotovrenoj putovnici koja su pismenim putem postavili hrvatski istražitelji", potvrdio je Hini jedan od Petračevih branitelja Marijan Pedišić, naglasivši kako je Petrač saslušan u svojstvu svjedoka.

Po Pedišićevim riječima, Petrač je sucu kazao da o Gotovini zapravo nema što reći i da ga je posljednji put vidio krajem 1999., dakle prije nego li je optužen pred Haškim sudom. Bilo je to na nekakvoj proslavi koju je u zagrebačkom hotelu Sheraton organizirao umirovljeni general Vladimir Zagorec. Petrač je, inače, na zagrebačkom Županijskom sudu lani nepravomoćno osuđen na šest godina zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog Zagorčeva sina.

Kako prenosi Pedišić, Petrač je pred grčkim sucem opovrgnuo da je povezan s Gotovinom, odnosno da sudjeluje u financiranju njegovog bijega.

Njegov grčki branitelj Alexis Kougias jučer je, pak, podnio žalbu na prošlotjednu odluku mjesnog suda na Krfu kojom je odobreno njegovo izručenje Hrvatskoj.

Prema grčkim propisima, Vrhovni sud daje mišljenje o žalbi na odluku o izručenju, nakon čega predmet ustupa ministru pravosuđa koji donosi konačnu odluku.

Pedišić očekuje da će Vrhovni sud o Petračevoj žalbi raspraviti u idućih desetak dana.

Istodobno, pred grčkim vlastima, odnosno Odjelom za strance Ministarstva pravosuđa nalazi se Petračev zahtjev za politički azilom o kojemu još nije donesena odluka.

"Zahtjev smo potkrijepili brojnim dokumentima koji dokazuju da je Petrač u Hrvatskoj žrtva političkih igara", kazao je Pedišić, dodavši kako je obrana predložila da se prije odluke o zahtjevu za azilom saslušaju i neki svjedoci.

Prema pisanju današnjeg Vjesnika, Petrač u zahtjevu tvrdi da je presuda protiv njega u Zagrebu donesena na osnovu političkog diktata i da se ne temelji na izvedenim dokazima, odnosno da je čitav postupak konstruirala Protuobavještajna agencija. Na kraju zahtjeva Petrač navodno izražava strah za svoju sigurnost ako bude izručen jer je kao pripadnik establishmenta pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i utjecajan poduzetnik bio upoznat sa svim malverzacijama koje su navodno činili vodeći ljudi iz tadašnje vlasti, od kojih su neki i danas uspješni političari, piše tisak.

Pedišić je rekao da još nije odlučeno o Petračevoj žalbi na presudu kojom je zbog ilegalnog ulaska u Grčku i posjedovanja krivotvorene putovnice osuđen na pet mjeseci zatvora ili 1500 eura.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙