FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Danski nacionalni orkestar prvi put u Hrvatskoj

ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Danski nacionalni simfonijskiorkestar pod vodstvom dirigenta Thomasa Dausgaarda nastupio je večerasprvi put u Hrvatskoj u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", a gostvečeri bio je mladi norveški pijanist Leif Ove Andsnes.
ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Danski nacionalni simfonijski orkestar pod vodstvom dirigenta Thomasa Dausgaarda nastupio je večeras prvi put u Hrvatskoj u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski", a gost večeri bio je mladi norveški pijanist Leif Ove Andsnes.

Danski simfoničari izveli su uvertiru Hartmannove Yrse, Beethovenov Treći koncert za glasovir i orkestar u c-molu op. 37, i Schumannovu Drugu simfoniju u C-duru op. 61.

Danski nacionalni simfonijski orkestar koji je večeras prvi put nastupio pred hrvatskom publikom najveći je i najpoznatiji orkestar te zemlje osnovan 1925. godine.

Jedan je od najstarijih svjetskih radijskih simfonijskih orkestara, navodi se u programskoj knjižici koncerta.

Tijekom 80 godina djelovanja tim su orkestrom ravnali, među ostalim, vodeći svjetski dirigenti Ton Koopman, Kurt Sanderling, Leopold Hager, Giuseppe Sinopoli, Kazushi Ono i mnogi drugi.

Orkestar je surađivao i s najvećim skladateljima 20. stoljeća kao što su Igor Stravinski, Sergej Prokofjev, Paul Hindemith, Piere Boulez i Karlheinz Stokhausen.

Na njihovom prvom gostovanju u Zagrebu Orkestar predvodi Thomas Dausgaard koji je prošle godine preuzeo vodstvo orkestra nakon Gerda Albrechta.

Gost koncerta mladi norveški pijanist Leif Ove Andsnes (1970.) put prema svjetskoj slavi započeo je kao dvadesetogodišnjak nastupajući s najuglednijim svjetskim orkestrima i dirigentima.

Dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada te je redoviti gost na vodećim europskim i američkim ljetnim festivalima.

Kao jedan od najcjenjenijih svjetskih mladih umjetnika ove će godine nastupiti i u slavnom Carnegie Hallu kao najmlađi umjetnik koji je ikada nastupio u toj prestižnoj glazbenoj dvorani.

Večerašnji koncert organizirala je Koncertna direkcija Zagreb u ciklusu "Svijet glazbe i pretplata plus",

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙