FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski simfonijski orkestar nastupio u Lisinskom

ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Koncertom Ruskog simfonijskogorkestra, večeras je u prepunoj zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinskipočeo ciklus "Svijet glazbe" u organizaciji Koncertne direkcijeZagreb.
ZAGREB, 25. listopada 2005. (Hina) - Koncertom Ruskog simfonijskog orkestra, večeras je u prepunoj zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski počeo ciklus "Svijet glazbe" u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb.

Uz Ruski simfonijski orkestar, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić i dirigente Veroniku Dudarovu i Igora Shtegmana, kao solisti nastupili su mezosopranistica Olga Alekseeva i pijanistica Vedrana Kovač.

Na programu prvog koncerta bila su djela S. Prokofjeva "Aleksandar Nevski" kantata za mezosopran, zbor i orkestar o.p. 78, skladba hrvatskog skladatelja Ive Josipovića "Epikurov vrt" iz 1984., Rahmanjinova Rapsodija na Paganinijevu Temu za glasovir i orkestar te na koncu VI. simfonija u h-molu "Patetična" P.I. Čajkovskog.

Ruski simfonijski orkestar osnovala je 1991. godine ruska dirigentica Veronika Dudarova, čine ga vrsni glazbenici iz Moskve i drugih glazbenih središta iz bivšeg Sovjetskog Saveza, a među njima je i 12 laureata međunarodnih natjecanja.

Kako se navodi u programskoj knjižici koncerta, u prvih 10 godina djelovanja orkestar je stekao veliku popularnost te održao više od 300 koncerata u najboljim ruskim koncertnim dvoranama, a potom i u inozemstvu.

Dirigentica Veronika Dudarova dobitnica je Državne ruske glazbene nagrade i članica Međunarodne umjetničke akademije. Osim u domovini, nastupala je diljem Europe, Srednje i Južne Amerike te u Japanu.

Dirigent Igor Shtegman surađuje s Ruskim simfonijskim orkestrom od njegova osnutka, kao i s drugim vodećim ruskim orkestrima. On je već nekoliko godina umjetnički ravnatelj i šef dirigent Simfonijskog orkestra Udruge glazbenika bivšeg Sovjetskog saveza, a profesor i moskovskog državnog konzervatorija.

Mezosopranistica Olga Alekseeva surađivala je s vodećim orkestrima i dirigentima poput Rostropoviča, Dudarove, Ratsera, Nekrasova i drugih.

Pijanistica Vedrana Kovač rođena je u Podgorici 1979., nakon školovanja u rodnom gradu usavršava se na prestižnom Konzervatoriju Čajkovski, dobitnica je niza uglednih nagrada na natjecanjima u Italiji i Rusiji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙