FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rješenje za Balkan je u europskim integracijama

istaknuto je da je upravo sadapitanje Balkana u vrhu svjetske pozornosti , a UN pokušava pronaćirješenje "za najteži problem - budući status Kosova".
Beograd,28.listopada 2005.(HINA) - Na dvodnevnom međunarodnom simpoziju o temi "Međunacionalna i međuvjerska pomirba na zapadnom Balkanu", koji je počeo u Beogradu, istaknuto je da je upravo sada pitanje Balkana u vrhu svjetske pozornosti , a UN pokušava pronaći rješenje "za najteži problem - budući status Kosova".

"Lanac nasilja mora biti prekinut u ime budućnosti. Povijesno

pomirenje Francuske i Njemačke poslije Drugog svjetskog rata mora se dogoditi i na Balkanu kako bi se osigurala gospodarska, tehnološka i vrijednosna budućnost zemalja regije", rekao je otvarajući skup predsjednik Srbije Boris Tadić.

Predsjedajući simpozija, predsjednik Europskog centra za mir i razvoj Takehiro Togo je ocijenio " da je ulazak u EU glavni cilj svih zemalja regije".

"Rješenje balkanskog pitanja zamislivo je samo u okviru europskog

sustava. Karakteristika Balkana je da je nacionalni identitet određen ne toliko građanskom pripadnošću, koliko etničkim i

vjerskim stavovima", rekao je on i dodao da je stoga "religija važan čimbenik na koji treba obratiti pozornost u procesima pomirbe".

Skup je organizirao Europski centar za mir i razvoj Sveučilišta UN-a za mir a nazočni su akademici iz više zemalja i stručnjaci za Balkan, među njima je i hrvatski akademik Vladimir Stipetić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙