FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Opatiji počeo 10. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom

OPATIJA,4. studenoga 2005.(Hina) - Deseti Hrvatski simpozij osoba sinvaliditetom, na kojem sudjeluje oko 300 osoba s invaliditetom izcijele Hrvatske te predstavnici nacionalnih saveza osoba sinvaliditetom, počeo je danas u Opatiji.
OPATIJA,4. studenoga 2005.(Hina) - Deseti Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom, na kojem sudjeluje oko 300 osoba s invaliditetom iz cijele Hrvatske te predstavnici nacionalnih saveza osoba s invaliditetom, počeo je danas u Opatiji.

Dvodnevni simpozij, koji se održava pod radnim nazivom "Od standardnih pravila do konvencije UN - poštujući različitosti i jednakost osoba s invaliditetom kao ljudsko pravo", je međunarodnog karaktera, te na njemu sudjeluje i 15 izaslanstava osoba s invaliditetom iz Europe kao i europski stručnjaci čije se područje djelovanja dotiče prava osoba s invaliditetom.

Skup se održava pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i supokroviteljstvom potpredsjednice Vlade RH i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, koja je bila na današnjem otvaranju.

Rad će se odvijati u plenarnom dijelu i radionicama, koje će se baviti pojedinačnim pitanjima od interesa osoba s invaliditetom, kao što su žene s invaliditetom, mogućnosti neovisnog življenja osoba s invaliditetom, njihovo obrazovanje, zdravstvo i rehabilitacija.

Potpredsjednica Vlade, ministrica Kosor, koja je ujedno i predsjednica Vladinog Povjerenstva za osobe s invaliditetom, na otvorenju simpozija podsjetila je na neke Vladine projekte, vezane za unaprjeđenje kakvoće života osoba s invaliditetom u protekle dvije godine, kao što je izradba školskih udžbenika na Brailleovom pismu za slijepu i slabovidnu djecu, zapošljavanje gluhih žena, te dugoročni projekt pod nazivom "Pristupačna Hrvatska".

Na temelju tog projekta Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti je u 2004. s 1,5 milijuna kuna sufinanciralo projekte arhitektonske pristupačnosti u gradovima Valpovu, Donjem Miholjcu, Đurđevcu, Virovitici, Novskoj, Slatini i Vukovaru, a s istim iznosom ove godine u Pakracu, Vinkovcima, Sisku, Križevcima, Zadru, Splitu i Slavonskom Brodu, kao i u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Na taj su način u gradovima, čije udruge osoba s invaliditetom iskažu interes, napravljeni pristupi za invalide u zgradama javnih službi, na primjer domova zdravlja, pravosudnih tijela ili gradskih poglavarstava.

Najavila je i da će se s tim projektom nastaviti do 2008. a, bude li potrebe, i dalje, odnosno dok se sva veća mjesta arhitektonski "ne prilagode" osobama s invaliditetom.

Organizator 10. Hrvatskog simpozija osoba s invaliditetom je Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙