FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tadijanović: Nakon 100. rođendana poživjet ću toliko koliko žive moje pjesme

ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - Proslavljajući s najstarijimhrvatskim književnikom, pjesnikom i akademikom DragutinomTadijanovićem njegov stoti rođendan, hrvatska književnost, Hrvatska,Grad Zagreb obilježili su večeras jedinstven događaj.
ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - Proslavljajući s najstarijim hrvatskim književnikom, pjesnikom i akademikom Dragutinom Tadijanovićem njegov stoti rođendan, hrvatska književnost, Hrvatska, Grad Zagreb obilježili su večeras jedinstven događaj.

Rođendansku proslavu u hotelu Westin, uz tortu sa 100 svijeća, u čast pjesnika, prevoditelja i urednika organizirali su Školska knjiga, Tadijanovićev izdavač od 1955., i Grad Zagreb.

A, zahvalivši na proslavi, čestitkama i riječima mu u čast, Dragutin Tadijanović je rekao da će nakon 100. rođendana poživjeti toliko koliko žive njegove pjesme.

Nakon pozdravnih riječi predsjednika Uprave Školske knjige Ante Žužula, skup je pozdravio predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš istaknuvši da je u životu Akademije rijetki događaj da je netko više od pol stoljeća redoviti član Akademije.

"Nemjerljiv je Tadijanovićev doprinos Akademiji. Tadija je uredio djela među ostalim Matoša Kranjčevića, Gorana i mnogih drugih djela koja zlata vrijede", istaknuo je Moguš.

Predsjednik DHK Stjepan Čuić čestitao je slavljeniku u ime Društva rekavši kako je Tadiji zagarantirano trajno mjesto u hrvatskoj književnosti i kulturi. Tadijanovićevo djelo, kazao je Čuić, estetski i misaono izbjeglo je nasilne intervencije u hrvatskom jeziku.

Gradonačelnik Milan Bandić je u ime svih Zagrepčana čestitao bardu hrvatskog pjesništva rekavši da je ponosna Hrvatska i njezin glavni grad što u njemu ima slavljenika koji je stanovnik ovog grada punih 85 godina.

U ime Gradskog poglavarstva Tadijanoviću je čestitao 100. rođendan i Duško Ljuština, koji je na proslavi recitirao pjesnikove stihove te mu u ime Grada darovao i portret, rad akademskog slikara Smiljana Popovića.

Akademik Ante Stamać, poznavalac Tadijanovićeva opusa, kazao je da je Tadijanović jedinstven kao čovjek, a što se tiče njegova djela smatra ga "orguljašem na beskrajnim orguljama hrvatskoga jezika". Kazao je da dok je hrvatskog jezika bit će i Tadijanovićeva pjesništva, kao što je njegovo pjesništvo bilo medijem hrvatskog jezika.

Akademik Dubravko Jelčić kazao je kako Tadija dokazuje da je hrvatska književnost njegovim djelom dobila iznimnu i neprolaznu vrijednost.

Proslavi pjesnikova 100. rođendana svoj obol dali su i hrvatski pjesnik i kantautor Arsen Dedić, dramski umjetnici Nada Subotić, Zlatko Crnković i Vanja Drach.

Dragutin Tadijanović zahvalio je organizatorima Školskoj knjizi i gradonačelniku Bandiću na toj velikoj svečanosti rekavši da je večeras počašćen sa svim što je rečeno o njemu i njegovu djelu te brojnim čestitkama koje je ove dane primio kao i susretima u njegovom Slavonskom Brodu i predstavnicima Grada Gospića. Istaknuo je da uz svoje slavonske korijene ističe i one ličke.

"Nakon 100. rođendana poživjet ću toliko koliko žive moje pjesme", rekao je pjesnik Dragutin Tadijanović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙