FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HAZU proslavlja 100. rođendan Dragutina Tadijanovića

ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Uoči 100. rođendana najstarijegahrvatskog književnika Dragutina Tadijanovića u HAZU-u je u njegovučast održana svečana sjednica kojoj su nazočili brojni članoviAkademije, hrvatski književnici i Tadijanovićevi prijatelji.
ZAGREB, 3. studenog 2005. (Hina) - Uoči 100. rođendana najstarijega hrvatskog književnika Dragutina Tadijanovića u HAZU-u je u njegovu čast održana svečana sjednica kojoj su nazočili brojni članovi Akademije, hrvatski književnici i Tadijanovićevi prijatelji.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik HAZU-a akademik Milan Moguš, koji je istaknuo da u gotovo stoljeće i pol dugu postojanju sadašnja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti može prvi put proslaviti 100. obljetnicu rođenja svoga najstarijeg živućeg redovitog člana - pjesnika Dragutina Tadijanovića.

I ne samo to, akademik Tadijanović, podsjetio je Moguš, izabran je u Akademijino članstvo 30. lipnja 1953. Više od pola stoljeća, čak 52 godine, neprekidno je dakle Akademijin član, najduže od ikojega sadašnjega člana, istaknuo je.

Tadijanović je kao petnaestgodišnjak napisao prvu neobjavljenu pjesmu, a već 1922. objavljuje pjesmu "Tužna jesen" u časopisu "Omladini", a 1928. u časopisu "Književniku".

I kad se Akademija danas u predvečerje navršene 100. obljetnice životnoga djelovanja svoga zaslužnoga i poštovanog člana osvrne na sve ono što nam je slavljenik podario, ostaje joj, koliko god govori dugi bili, jednostavna, ali istinita riječ - hvala. "Hvala Ti, Tadija!", zaključio je akademik Moguš.

Ujedno je zahvalio Tadijanoviću na novčanu daru Zakladi HAZU-a.

Akademik Tonko Marojević je istaknuo da je neobično počašćen što se u ovakvoj prigodi može progovoriti o neusporedivu životnom putu i stvaralačkom prinosu pjesnika, prozaika, prevoditelja i priređivača, urednika neprijeporna velikana hrvatske književne riječi Dragutina Tadijanovića. Teško je zamisliti stvaraoca kao što je Tadijanović, koji je istodobno podjednako zaokupljen i vlastitim mogućnostima i zahtjevima najskrupuloznije prezentacije mnogih slojeva domaće tradicije od Vraza do Gorana, naglasio je Marojević.

Akademik Nikica Petrak je rekao kako je ovo susret u osvit Tadijanovićeva 100. rođendana kako bi se proslavio taj veliki jubilej koji u našim običnim smrtnim životima dosegne tako malo ljudi. "Ostajati u tako visokoj gotovo već olimpijskoj životnoj dobi plodan, nepomućena uma i čista srca, jednako kao i u svojim tzv. najboljim godinama, to je doista dano samo rijetkima", istaknuo je akademik Petrak.

U prigodi 100. rođendana predsjednik HAZU-a akademik Moguš predao je slavljeniku portret s njegovim likom rad akademika Josipa Vanište. Za 100. rođendan Tadija je dobio i reprezentativnu grafičku mapu "Misao na tebe" u kojoj su mu objavljene četiri pjesme popraćene slikama Matka Trebotića, tekstovima akademika Ive Frangeša, dugogodišnjeg Tadijanovićeva prijatelja, te tekstom akademika Moguša.

Slavljenik Tadijanović je, zahvalivši svima za današnji veliki događaj, rekao kako je vrlo dirnut i kako radost ne može iskazati riječima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙