FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nemiri u Etiopiji proširili se zemljom

ZAGREB/ADIS ABEBA, 4. studenog 2005. (Hina) - Policija u petaknastavlja uhićenja u glavnome gradu Etiopije koji već četvrti danpotresaju sukobi policije i simpatizera oporbene stranke s 42 mrtva, anemiri su se proširili zemljom, javljaju agencije.
ZAGREB/ADIS ABEBA, 4. studenog 2005. (Hina) - Policija u petak nastavlja uhićenja u glavnome gradu Etiopije koji već četvrti dan potresaju sukobi policije i simpatizera oporbene stranke s 42 mrtva, a nemiri su se proširili zemljom, javljaju agencije.

Sukobi su počeli u utorak u glavnome gradu Adis Abebi na poziv oporbene Koalicije za jedinstvo i demokraciju (CUDP) koja prosvjeduje protiv rezultata parlamentarnih izbora održanih u svibnju.

Vlada premijera Melesa Zenawija optužuje pak oporbenu koaliciju da potiče na nasilje i državni udar.

Prema bolničkim izvorima na koje se poziva agencija Reuters ubijene su 42 osobe, dok ministar informiranja Berhan Hailu tvrdi u petak da su 24 osobe ubijene u tri dana nemira.

Od utorka su uhićeni brojni čelnici CUDP-a i studenti, koji se sukobljavaju s policijom tražeći puštanje iz zatvora stranačkih čelnika, javlja agencija France presse.

Prema istoj agenciji studentski prosvjedi proširili su se i na najmanje šest pokrajinskih gradova, a mete napada bili su i turisti u gradu Bahar Dar, poznatom po slapovima Nila.

Više od 2000 osoba uhićeno je od utorka u Adis Abebi prema diplomatskim izvorima.

Nemiri su se poklopili s novim napetostima na granici sa susjednom Eritrejom, s kojom je Etiopija vodila pogranični rat od 1998. do 2000.

Osporavanje parlamentarnih izbora izazvalo je val nasilja još u lipnju pri čemu je bilo ubijeno najmanje 37 osoba. Svibanjski izbori trebali su pokazati spremnost premijera Melesa na demokratizaciju zemlje koja je nakon višestoljetnog fedualizma proživjela 20 godina marksističke diktature pod Mengistuom Haileom Mariamom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙