FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekomjerni uvoz ugrožava domaće tekstilce

ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - Sve veći uvoz proizvoda tekstilne iodjevne industrije, posebno s istočnjačkih tržišta, na hrvatskomtekstilnom tržištu stvara sve veće poremećaje te je hitno potrebnopoduzeti mjere zaštite domaće proizvodnje, čulo se, između ostalog, nadanašnjem sastanku predstavnika 50-ak domaćih tekstilaca.
ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - Sve veći uvoz proizvoda tekstilne i odjevne industrije, posebno s istočnjačkih tržišta, na hrvatskom tekstilnom tržištu stvara sve veće poremećaje te je hitno potrebno poduzeti mjere zaštite domaće proizvodnje, čulo se, između ostalog, na današnjem sastanku predstavnika 50-ak domaćih tekstilaca.

Sastanak, koji je održan u zagrebačkoj Tvornici čarapa Jadran, organiziralo je Vijeće Udruženja tekstilne i odjevne industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) koje je izradilo i izvješće o projektu zaštite domaće tekstilne i odjevne industrije od prekomjernog uvoza.

Izvješće je temeljeno na anketi među hrvatskim tvrtkama o proizvodima za koje se u protekle tri godine utvrdilo da na domaćem tržištu bilježe značajan pad prodaje zbog uvoza, što dovodi i do smanjenja opsega proizvodnje.

Na anketu su se, po riječima voditeljice Sektora industrije HGK Mirjane Gambirože Jukić, odazvale 43 od 152 pozvane tvrtke.

Utvrđeno je da je kod 13 skupina tekstilnih i odjevnih proizvoda značajno pala prodaja zbog i do 700 posto povećanog uvoza. Riječ je primjerice o donjem rublju od pamuka, muškim, ženskim i dječjim jaknama, kostimima, džemperima, kaputima, majicama i sličnom te radnoj odjeći i pokrivačima.

Gambiroža Jukić je pritom ustvrdila da veći dio uvoza tekstilnih roba na hrvatsko tržište dolazi bez uredne carinske kontrole, da je često na tržištu puno više robe nego je njen trag u carini, te da je stoga nužno pojačati inspekcijske kontrole i na carini i na prodajnim mjestima.

Kako bi se domaći tekstilni proizvođači zaštitili potrebno je da što prije izrade svaki svoja detaljna izvješća i bilance o direktnim štetama zbog uvoza određenih proizvoda te ih zajednički dostave ili u HGK ili u Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Temeljem tih izvješća, naglasila je Tanja Tomić iz tog ministarstva, mogu se podnijeti zahtjevi za poduzimanjem mjera zaštite domaće proizvodnje, ali i pokrenuti pregovore s Vladom pa i Europskom komisijom za eventualno uvođenje kontigenata, novih carinskih mjera i drugo.

To je podržala većina prisutnih proizvođača, među kojima i direktorica Zelinke Marija Loborec istaknuvši da će se bez jačeg udruživanja i zajedničkog lobiranja teško zaštititi od uvoza koji će, očekuje, i dalje rasti.

Naglasila je da pri svemu tome treba misliti i na 38 tisuća zaposlenih u toj industriji, od kojih su više od 80 posto žene, a koje bi teško našle drugi posao ako hrvatske tvornice propadnu.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙