FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izdan uhidbeni nalog za bivšeg američkog kongresnog čelnika

WASHINGTON,20. listopada(Hina) - Teksaški sud izdao je u srijedu nalogza uhićenje bivšeg čelnika republikanske većine u Zastupničkom domuameričkog Kongresa Toma DeLaya optuženog za pranje novca i ilegalnofinanciranje političkih kampanja.
WASHINGTON,20. listopada(Hina) - Teksaški sud izdao je u srijedu nalog za uhićenje bivšeg čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu američkog Kongresa Toma DeLaya optuženog za pranje novca i ilegalno financiranje političkih kampanja.

Izdavanje uhidbenog naloga je rutinski potez prije nego se DeLay, republikanac iz Teksasa, po prvi put u petak pojavi pred sudom, a očekuje se da će to učiniti dobrovoljno.

DeLay je optužen da je kroz politički odbor koji je sam osnovao ilegalno usmjeravao financijske donacije kompanija u izborne političke kampanje republikanskih kandidata za teksaški parlament, aktivnost zabranjena teksaškim zakonima.

Aktivnosti DeLayova odbora pomogle su da republikanci 2002. od demokrata preuzmu kontrolu nad teksaškim parlamentom te sačuvaju većinu u Zastupničkom domu američkog Kongresa.

Nakon što je optužen 28. rujna, DeLay je dao ostavku na mjesto čelnika republikanske većine u Zastupničkom domu, drugu po važnosti funkciju u Zastupničkom domu, poštujući propise Republikanske stranke. Zadržao je mjesto zastupnika.

DeLay je zanijekao da je činio bilo što protuzakonito i optužio teksaškog tužitelja, inače demokrata, da ga progoni iz političkih razloga.

DeLayeva optužnica samo je jedan od skandala s kojim se suočavaju republikanci predsjednika Georgea W. Busha politički ga slabeći u njegovu drugom mandatu.

Čelnik republikanske većine u američkom Senatu Bill Frist je pod istragom zbog navodne ilegalne trgovine dionicama u obiteljskoj medicinskoj tvrtki temeljem povlaštenih informacija.

Glavni Bushov savjetnik Karl Rove i predstojnik Ureda potpredsjednika Lewis Libby su predmet istrage posebnog tužitelja koji istražuje je li netko iz Bijele kuće odao novinarima identitet tajne agentice CIA-e Valerie Plame što je zabranjeno američkim zakonima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙